20 Nisan 2024 Cumartesi

'Bir Türk Efrîn için gelmişti...'

?Biz ona çok soru sorduk, ben gerçekten onun karşısında şok olmuştum, yani bir Türk Efrîn için gelmişti, belki rüyalarında bile görmemişti, belki Efrîn?in adını bile duymamıştı, bizim için gelip buralarda işgale karşı direnerek şehit düştü.?
Efrin direnişinde yaşamını yitiren savaşçılar, geride büyük izler bıraktı. Onlardan birisi de 2 Mart'ta hayatını kaybeden MLKP savaşçısı Erdal Demirhan.  
 
Efrin'in işgal edilmesinin ardından Kobane'ye göç etmek zorunda kalan Cahide Deşti, Efrin şehitlerinin anısını her an yaşatmak için evin tüm köşesine şehitlerin fotoğraflarını koymuş. ETHA'ya konuşan Deşti, kısacık tanışıklıklarına rağmen kendisinde derin bir iz bırakan Erdal Demirhan'ı anlattı. 
 
“19 Temmuz devriminden sonra Kürt halkı kendi kendisini yönetmeye başladı. Fakat Türk devleti hiçbir zaman bu devrimin başarıya ulaşmasını istemedi” diyen Deşti, Türk devletinin son olarak en ağır silahlar ve kirli yöntemlerle Efrîn’e saldırdığını söyledi. 
 
EFRİN'İN ADINI BİLE DUYMAMIŞTI
 
Deşti, Efrin işgali döneminde tanıdığı Erdal Demirhan'la tanışmalarını şöyle anlattı: 
 
“Çağın direnişi içerisinde birçok arkadaş tanıdık, çok güzel anılar yaşadık. Bu direniş içinde tanıdığımız arkadaşlardan birisi Heval Özgür’dü (Erdal Demirhan). 23 Ocak günü akşam saat 6’da heval Özgür Raco ilçesine geldi. O gün çok yoğun yağmur yağıyordu. Ben kapıya çıktığımda heval Özgür’ün yüreğindeki sıcaklığı ve silahını tutuşunda nasıl bir savaşma isteği olduğunu hissettim. Onun o heyecanı ve sıcaklığı beni çok etkilemişti. O gün çok sohbet ettik heval Özgür ile Efrîn üzerine, Efrîn’in doğası ve savaş üzerine. Biz en acılı anları birlikte geçirdik bu savaş içerisinde.
 
“Biz ona çok soru sorduk, ben gerçekten onun karşısında şok olmuştum, yani bir Türk Efrîn için gelmişti, belki rüyalarında bile görmemişti, belki Efrîn’in adını bile duymamıştı, bizim için gelip buralarda işgale karşı direnerek şehit düştü. Ona hep şu soruyu sordum, sen bu irade ve gücü nereden aldın? Sen Kürt halkını nasıl tanıdın? Ben artık bizim için savaşmaya gelen bu insandan bu soruları sormaktan utanıyordum ama merak da ediyordum. O ise çok büyük bir mutlulukla sorularımızı yanıtlıyordu. Diyordu biz çocukken köyleri yakılan binlerce Kürt metropollere göç etmişti. O halk çok büyük acılar içerisindeydi. Ben Kürtleri çocukken okulda tanıdım. Kürt çocukları okula geldiğinde öğretmenler hep onları dövüyorlardı, resmen işkence yapıyorlardı. Diyordu ben de hep öğretmenlere soruyordum bu çocuklara niye bu kadar zulüm ediyorsunuz diye. Öğretmen de bana bunlar Kürt, dedi. O zaman sormaya başladım Kürt kim, ben kimim diye. Eve gittim babama sordum Kürt kim diye, babam da bana verdiği cevapta dedi ki Kürtler de bir halktır ve onlar baskı ve zulüm altındalar, toprakları var fakat devletler onların topraklarına el koymuş ve ülkeleri yok. Heval Özgür diyordu ben o zamandan beri birçok araştırma yaptım, okulumu bitirdim ve ondan sonra devrimci hareket içerisinde yer almak istedim dedi.”
 
KENDİNDEN ÖNCE BAŞKALARINI DÜŞÜNÜRDÜ
 
Erdal Demirhan'ın sivillerin güvenliği ve barınma sorunlarını çözmek için çaba harcadığını dile getiren Cahide Deşti, Rojava'daki parti ismiyle Özgür Avaroni olarak tanıdığı Demirhan'la bir anısını da paylaştı: 
 
“Savaşta çok ağır günler yaşandı. Obüslerin yağmur gibi yağdığı anlarda heval Özgür kendisinden önce sivil halkın yaşamını kurtarıyordu, sonra kendisini. Biz bir gün Özgür heval ile birlikte çetelerin cenazelerinin üzerine gittik, onların kimliklerini almak için, dönüşte üzerimize obüsler atıldı, heval Özgür önce çocukların, sivillerin güvenliğini aldı sonra kendisini güvene aldı.”
 
“Heval Özgür'ün duruşunda ve yaşamında asla unutulmayacak bir arkadaşlık ve yoldaşlık ruhu vardı. Ben bunu asla unutmam” diyen Deşti, Demirhan'ın kendilerinde büyük bir iz bıraktığını dile getirdi. 
 
EFRÎN’İ ONUN HAYALLERİYLE ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ
 
Deşti, şöyle devam etti: “Heval Özgür’ün çok hayalleri vardı. Onun en büyük hayali bugün Rojava’daki özgürlüğü Türkiye’de inşa etmekti, aynı şekilde Bakûr Kürdistan’ın özgürlüğüne kavuşturulması idi. O her zaman özgür bir Türkiye ve Kürdistan’a hep birlikte gideceğiz diyordu.
 
Heval Özgür’in bir diğer hayali Efrîn’i özgürleştirdikten sonra Efrîn sokaklarında şehitlerin hikâyelerini toplamak ve yaşatmaktı. Ondan sonra Raco’ya yönelik çok ağır saldırılar gerçekleşti. Birkaç gün farklı noktalarda kaldık. Sonra biz Efrîn merkeze geçtik. Ondan birkaç gün sonra bir arkadaşı gördüm ve bize Özgür yoldaşın şehit düştüğünü söyledi. Ben onun şehadetini duyduğumda onun hakkını nasıl ödeyeceğimizi düşündüm her zaman. İnsan heval Özgür'den bahsettiği zaman ne kadar kelimeyi birleştirsen, dünyada ne kadar harfi toplasan anlatmaya yetmez. Biz bir kere daha söz veriyoruz şehit Özgür'e, şehit Zeynel’e (Sedat Akyüz), Efrîn’î özgürleştireceğiz. Biz Efrîn’i onun hayalleri ile özgürleştireceğiz.”