20 Mayıs 2024 Pazartesi

Binlerce eğitim emekçisi şiddete karşı Meclise yürüdü

İstanbul'da bir özel okul müdürünün öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından iş bırakma eylemi yapan eğitim emekçileri, Ankara'da MEB önünde bir araya gelerek Meclis'e yürüdü.

Eğitim emekçileri, bir özel okul müdürünün öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından, eğitimde şiddete dur demek için iş bırakma eylemi yaptı. Birçok kentte sokaklara çıkan eğitim emekçileri Ankara'da da Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya gelerek TBMM'ye yürüdü.

Binlerce eğitim emekçisinin katıldığı yürüyüşte, "Eğitimde şiddete dur de' pankartı açıldı, sık sık "Bakan istifa", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yaşasın öğretmen dayanışması", "Öğretmen burada bakan nerede", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı. Yürüyüşe öğrenciler, veliler ile EMEP ve CHP milletvekilleri de katıldı.

Meclis önündeki eylemlerini hayatını kaybeden eğitim emekçileri anısına saygı duruşuyla başlatan eğitim emekçileri adına ortak açıklamayı Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay okudu.

'GENÇLERDEN KATİL ÇIKMASININ SEBEBİ İKTİDARDIR'
Ortak açıklamanın ardından söz alan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, 1995'ten bu yana emekçilere yasaklanan Kızılay Meydanını emekçilerin birliğiyle açtıklarını söyledi.

Olaya sadece bir eğitim emekçisinin öldürülmesi olarak bakmadıklarını söyleyen Irmak, "Siz çocuklardan, gençlerden katiller çıkmasının sebebisiniz. Şiddetin birçok sebebi var ve tüm toplumu sarmalamış durumda. Şimdi 74 yaşında ve hala çalışmak zorunda olan İbrahim öğretmenin katili kim? Tetiği çeken o çocuk mu, kurduğunuz bu adaletsiz toplumsal düzen mi? Batsın bu düzeniniz" dedi.

'ÖĞRETMENLERE ÇELİK YELEK Mİ DAĞITALIM?'
Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuloğlu da, yaşanan şiddetin göz göre göre geldiğini, önlem alınmasını istemelerine rağmen önlem alınmadığını vurguladı. Kanun çıkarılmasını istediklerini ancak bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyen Kuloğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in 74 yaşındaki meslektaşlarının öldürülmesinin ardından kameraların karşısına çıkarak eğitimde şiddete karşı yasa düzenlemesi yapacaklarını duyurduğunu belirtti. "Çok geç kaldın bakan" diyen Kuloğlu, bakanın şiddeti kınayan açıklamalarına da şu sözlerle tepki gösterdi: "Biz sendikayız, kınarız, eylem yaparız, iş bırakırız. Sen icra makamısın, senin işin kanun çıkarmak. Sen kınayamazsın."

Öğretmenler gününde Milli Eğitim Bakanının beyaz önlük dağıtacağını belirten Kuloğlu, o beyaz önlüğün kana bulandığını söyleyerek, elindeki kanlı önlüğü göstererek, "Bu önlüğü pazartesi günü Milli Eğitim Bakanına hatıra olsun diye göndereceğiz. Bu önlük işe yaramadı, biz de öğretmenler gününde bütün öğretmenlere çelik yelek mi dağıtalım" dedi.

ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ İŞ BIRAKAMADI
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına söz alan Umut Erkurt da, şiddet ve yaşanan cinayetin eğitim politikalarının ürünü olduğunu vurguladı.

Uygulanan eğitim politikasının rantçı olduğunu, sermayeye eğitimi peşkeş çektiğini söyleyen Erkurt, "20 yıl önce yüzde 2'lerde olan özelleştirme bugün yüzde 30'lara dayanmıştır. 74 yaşındaki bir öğretmen neden çalışmaya devam eder? Bunu sormuyoruz bile. Biz sendika olarak sizler gibi iş bırakamadık. Üzgünüz. Arkadaşlarımız burada sizlerle birlikte olmak için çırpındılar. Okullara ve Final'e dilekçe gönderdik. Yarın vicdanen öğretmenlerin yanında olun, bu kanın hesabını sorun dedik. Final'den bir haber geldi. Öğretmenler okula geleceksiniz ancak okula ders yapmayacaksınız, gelen öğrencilere de bakacaksınız dediler. Bizden bakıcılık yapmamızı istiyorlar" diye konuştu.