19 Nisan 2024 Cuma

BES: SGK emekçilerinin mağduriyetleri giderilsin

SGK emekçilerinin yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin bir kez daha iş bırakarak açıklama yapan BES 3 No'lu Şube üyeleri, "İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz" dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) 3 Nolu Şube üyeleri, iş bırakma eylemi yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Kadıköy'de bulunan ilçe müdürlüğü önünde eylem yaptı. "SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin" pankartı açılan eyleme, Kartal, Maltepe, Süreyyapaşa ve Ataşehir'den emekçiler de katıldı.

Basın açıklamasını 3 Nolu Şube Başkanı Salih Aksoy okudu. Ülkedeki ekonomik krizin giderek derinleştiğini söyleyen Aksoy, ekonomik krizin sebebinin iktidarın halkın yoksullaşmasını tercih etmesi ve yandaş sermaye gruplarına servet aktarması olduğunu kaydetti.

"Yine deprem felaketi sonucunda yaşananlar, günübirlik seçim kazanmak amacıyla çıkarılan imar afları, denetlenmeyen yapılaşma, göz yumulan imar yolsuzluk ekonomisidir" diyen Aksoy, rant ekonomisinin halka yaşattığı mağduriyeti asla kabul etmediklerinin altını çizdi. SGK emekçilerinin bu ekonomik krizde kamuda en düşük ücrete mahkum edildiğine işaret eden Aksoy, bir yandan da emekçilerin ağır iş yüküyle baş etmeye çalıştığına dikkat çekti.

Hiçbir yapısal düzenleme yapılmadan alelacele yürürlüğe konulan EYT yasası nedeniyle SGK emekçilerinin ağır bir angaryayla baş başa bırakıldığını kaydeden Aksoy, bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na acil olarak yeni personel alması çağrısında bulunan Aksoy, bu duruma "Artık yeter" dediklerini söyledi.

Kamu emekçilerinin kısıtlanan haklarına işaret eden Aksoy, emekçilerin ikramiye ve ek ödemelerinin ödenmediğine, yasada SGK emekçilerinin 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakıldığına dikkat çekti.

Aksoy, taleplerini şöyle sıraladı:
"🔹Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
🔹Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz.
🔹Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.
🔹Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
🔹Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!"

Aksoy, şöyle devam etti: "Bugünlük eylemimizi sonlandırırken, kurum çalışanlarının haklı taleplerinin kalıcı bir kazanıma dönüşmesi için, yetki alanımızda bulunan bütün sendikaları yan yana gelerek birlikte mücadele etmesini önemsiyor ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. İnanıyoruz ki, bizlerin birlikte, yan yana mücadele etmesi, haklı taleplerimizin kazanıma dönüşmesine katkı sunacaktır. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz."