28 Mart 2024 Perşembe

Bern'de Pontus Soykırımı protesto edildi

Bern'de Pontus Soykırımı'nın 104. yılı nedeniyle anma düzenlendi. Anmada kamuoyuna çağrı yapılarak Pontus halkının haklarının iade edilmesi istendi.

Pontus Soykırımı'nın 104. yılı nedeniyle İsviçre'nin Bern kentinde protesto eylemi ve anma etkinliği düzenlendi. 

Schützenmatte Meydanı'nda düzenlenen eylemde Almanca ve Türkçe "19 Mayıs 1919 Pontus soykırımıdır. Kabul edilsin. Pontusluların hakları iade edilsin" yazılı pankart açıldı.

Eylemde konuşan Erhan Çalparmak ve Anton Aldemir, bundan 104 yıl önce 353 bin insanın kendi memleketlerinde, yani Karadeniz'de kalmak istedikleri için faşist Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından katledildiğini ve yüz binlerce insanın sürgüne gönderildiğini belirtti. Geriye kalanların ise asimilasyona maruz kaldıklarının dile getirildiği konuşmada, tüm bu soykırım ve asimilasyon saldırısına karşı Pontus için mücadele eden Karadeniz gençliği olarak Pontus'dan sürgüne gönderilenlerin haklarının iade edilmesinin talep edildiği vurgulandı.

Devrimci demokrat kamuoyuna da çağrı yapan Karadeniz gençliği, haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı. Açıklamanın ardından eylem "Yaşasın Pontus" "Yaşasın hakların kardeşliği" sloganlarıyla sona erdi.