27 Temmuz 2024 Cumartesi

Bern'de Karadeniz Gençliği, Pontus soykırımını protesto etti

Mustafa Kemal'in 19 Mayıs'ta Pontus katliamını planladığını, uyguladığını belirten Karadeniz Gençliği, Cumhuriyetin birçok üyesinin de soykırımcı olduğunun altını çizdi. Bern'de açıklama yapan Karadeniz Gençliği, "Köylerimizin ve kasabalarımızın isimlerini geri alana, ibadethanelerimizi özgürleştirene ve anadilde eğitim hakkımızı alana kadar mücadeleye dünyanın neresinde olursak olalım devam edeceğiz" dedi. 

İsviçre'nin Bern kentinde Karedeniz Gençliği tarafından organize edilen eylemde, Türkçe Almanca Pontusca ve Kürtçe açıklamalar okunarak Pontus katliamı protesto edildi. 105 yıl önce Pontus soykırımı sırasında 353 bin insanın katledildiği belirtilen eylemde; 300'den fazla okul, 500 kilise, manastır ve anıt yıkıldığı; dini, kültürel, sosyal anıtlar, tarihi mirasların tahrip ve gasp edilerek el konulduğu ifade edildi.

'KEMAL DE DAHİL CUMHURİYETİN BİRÇOK ÜYESİ SOYKIRIMCIDIR'
19 Mayıs'ın acı ve gözyaşından ibaret kara bir gün olduğu belirtilen açıklamada, "Çünkü 19 Mayıs'ı bizler değil İngilizler ve İstanbul hükümetinin himayesinde Samsun'a çıkan Mustafa Kemal  ve arkadaşları seçmiştir. Mustafa Kemal Samsun'a çıkar çıkmaz Pontos köy ve şehirlerini yağmalayan, katliamlar yapan Topal Osman çetesiyle buluşmuş ve yaptıklarını engellemek bir tarafa az dahi bulduğu için önce Topal Osman'ın milis birliği ve ayrıca soykırımı daha sistemli yürütsün diye Merkez Ordusunu oluşturmuş ve başına da katliamcı Sakallı Nurettin'i atamıştır. Yani Osmanlı ile halkımıza karşı başlatılan, İttihatçı kasaplar ile devam eden ve soykırımı bir program doğrultusunda yöneten, soykırımı nihayete ulaştıran kişi Mustafa Kemal'den başkası değildir. Tüm bu işleri yapmak ve organize etmek için ise Samsun'a, Pontus'a çıktığı tarihin adıdır 19 Mayıs. Biz Pontus Rumları ve Karadeniz Gençliği olarak Mustafa Kemal de dahil Cumhuriyetin diğer birçok kurucu üyesini soykırımcı olarak görüyoruz ve o dönemle halkımıza yapılanlar ile yüzleşebilmesi için mücadele yürütüyoruz" denildi.

'DÜNYANIN NERESİNDE OLURSAK OLALIM MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Soykırımın hala devam ettiğinin altı çizilen eylem şöyle devam etti: "İbadet yerlerimiz tahrip ediliyor ya da yok ediliyor. Birçok köy, kasaba ve semt isimleri değiştiriliyor. Anadil de eğitim hakkımız hâlâ verilmiyor ve tek dil dayatılarak unutturulmaya devam ediliyor. Karadeniz gençliği olarak köylerimizin ve kasabalarımızın isimlerini geri alana, ibadethanelerimizi özgürleştirene ve anadilde eğitim hakkımızı alana kadar mücadeleye dünyanın neresinde olursak olalım devam edeceğiz. Pontus soykırımının 105. yıldönümü vesilesiyle dünyanın dört tarafına dağılmış olan halkımıza Karadeniz gençliği olarak en içten selamlarımızı iletiyor, yürüttükleri mücadele önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımıza karşı soykırım politikalarını hayata geçirenler ile yüzleşinceye ve haklarımızı geri alıncaya kadar durmayacağız, bedeli neyse ödeyeceğiz ama sonunda mutlaka halkımıza yapılanların hesabını soracağız, dostlarımızı ve diğer halkları da bu mücadelede yanımızda görmek istediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bizi burada yalnız bırakmayan ve yanımızda duran diğer kurum ve kişilere de ayrıca şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz."