25 Mart 2026 Çarşamba

Berlin'de kadınlar dijital şiddete karşı sokakları doldurdu

Almanya'nın başkenti Berlin'de birçok kadın örgütünün çağrıcısı olduğu eylemde kadınlar dijital şiddete karşı sokaklara çıktı. Kadınlar "Cinsiyetçilik, pornografi, fuhuş ve insan ticaretine karşı mücadeleyi yükseltelim" dedi.

Berlin'de, "Susmak, failleri korur" sloganıyla cinsel şiddete karşı 15 bin kişinin katıldığı kitlesel bir eylem gerçekleştirildi.

Almanya Marksist Leninist Parti (MLPD) Kadın Bölümü, Feminist Fight Club ve pek çok kadın kurumu tarafından çağrısı yapılan eylem, boşandığı erkek oyuncu Christian Ulmen'e karşı dijital şiddet suçlamasıyla suç duyurusunda bulunan oyuncu ve moderatör Collien Fernandes ile dayanışma amacıyla yapıldı.

Fernandes'in yapay zeka ile oluşturulmuş görüntülerinin pornografik sitelerde yayınlanmasının ardından; Ulmen'in bu sahte içerikleri oluşturduğunu itiraf etmesiyle birlikte, Fernandes psikolojik, duygusal ve dijital şiddet suçlamasıyla dava açmaya karar verdi.

MLPD Kadın Bölümü, dijital şiddetin temelinin sistemsel olduğunu vurgulayarak konuya ilişkin şunları söyledi: “Kapitalist toplumda, cinsiyetçilik, şiddet ve baskı, faşist ideolojilerle birleşerek daha da şiddetleniyor. Elon Musk gibi teknoloji milyarderleri, yapay zeka kullanarak insanların rızası olmadan pornografik içerikler üretiyor ve bunlarla büyük paralar kazanıyor."

'AI GÖRÜNTÜLER İLE KIZ ÇOCUKLARI HEDEF ALINDI'
Tekellerin elindeki bu tür teknolojik uygulamaların toplumu daha fazla zarara uğratacağına dikkat çeken MLPD Kadın Bölümü, “2024 yılında Güney Kore'de Telegram üzerinden yayılan yapay zeka ile üretilmiş cinsel içerikler, özellikle okul çağındaki kız çocuklarını hedef almış ve faillerinden birinin bir Rus işadamı olduğu tespit edilmiştir" diye ekledi.

'KADINLARI VE ÇOCUKLARI İSTİSMAR ETMENİN ARACI'
Dijital şiddetin sistemin kadınları ve çocukları daha fazla istismar etmesinin aracına dönüştüğünü vurgulayan MLDP, şunları sıraladı:
"-Utanç, taraf değiştirmeli
-Mağdurlarla dayanışma ve mağdurları destekleme, her şehirde yeterli sayıda devlet tarafından finanse edilen sığınma evleri açılmalı
-Dijital şiddet faillerinin cezalandırılmalı
-Deepfake'ler dahil dijital şiddetin yasaklanmalı
-Cinsel sömürü ve şiddetin cezalandırılmalı
-Cinsiyetçilik, pornografi, fuhuş ve insan ticaretine karşı mücadeleyi yükseltelim."