10 Mayıs 2024 Cuma

Berkin Elvan Davası: Tanıklar sanık polisi teşhis edemedi!

Berkin Elvan'ın polis tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davanın altıncı duruşması görüldü. Dosyaya gelen belgeye göre, görüntülerdeki kişi yüzde 70'in üzerinde sanık polis Dalgalı. Ancak tanık polisler, sanık Dalgalı'yı teşhis edemediklerini öne sürdü. Sanık polisin avukatları, anne Elvan'a "Yine bunu mu dinleyeceğiz" diyerek tepki gösterdi.
Gezi direnişi günlerinde Okmeydanı’nda polisin attığı gaz bombası ile başından vurularak öldürülen Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 6. duruşmasına devam edildi.
 
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan katılırken, Ethem Sarısülük'ün ağabeyi İkram Sarısülük, HDP milletvekili Hüda Kaya ile Gezi Şehit, Gazi 
 
ve Aileleri Platformu, Taksim Dayanışması ve Cumartesi Anneleri de izledi.
 
Sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya Van'dan SEGBİS ile katıldı. 
 
Bugünkü duruşmada tanıklar dinlendi. Gezi direnişi sırasında ZET tüfeği kullanan tanık polis Ali Keleş, Berkin Elvan'ın vurulduğu gün Okmeydanı'nda olduğunu ancak Dalgalı’yı tanımadığını söyledi.
 
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan Emin Yıldız da SEGBİS ile bağlandığı duruşmada sanık Dalgalı ile aynı ekipte çalıştığını ancak kendisinin ne görev yaptığını bilmediğini öne sürdü.
 
Tanık ifadelerinin ardından konuşan anne Gülsüm Elvan, “Pazar günü anneler günü. Annelerinizi ararken Berkin’i hatırlayın. Yürüyüş yokken niye ateş ettiniz? Benim çocuğumun suçu yoktu. 14 yaşında bir çocuktu. 
 
Çocuk katilleri”diyerek salondan çıktı.
 
Ardından sanık polisin avukatları, "Her duruşma aynı şey yaşanıyor. Her seferinde bunu mu dinleyeceğiz" diye bağırdı.
 
Elvan ailesinin avukatları da sanık polisin avukatlarına tepki gösterdi.
 
İstanbul Jandarma Kriminal'den dosyaya gönderilen rapora göre,  görüntülerdeki kişi yüzde 70'nin üzerinde Fatih Dalgalı.
 
Sanık polisin tutuklanması talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 19 Eylül'e erteledi.
 
Berkin Elvan'ın ailesi ve avukatları duruşma sonrasında açıklama yaptı.
 
ANNE ELVAN: TAMAM DİYORUM
 
Anne Elvan, mahkemeyi "tiyatro" olarak tanımladı. Tanık polislerin, sanık polis için verdikleri "Tanımıyoruz, bilmiyoruz, görmedik" ifadesine tepki gösteren Gülsüm Elvan, "Ben her seferinde adalet diyeceğim, adalet diyeceğim, Tamam diyeceğim" diye konuştu. 
 
Baba Sami Elvan da "Bir kez daha gördük ki, devlet katilini saklıyor. Ortada bir tiyatro vardı. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz adalet peşinde koşacağız" dedi.
 
Elvan ailesinin avukatları, sanık polisin tutuklanmamasına tepki gösterdi, "Bugün Elvan ailesinin avukatlığını yaptığı için insanlar tutuklandı. Ancak Berkin'i vurduğu kriminal raporla belgelenmiş olan sanık polis ise hala tutuksuz yargılanıyor. Görevinin başında ve elinde hala silah var. Sanık polis hak ettiği cezayı alıncaya kadar davayı takip etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.