19 Mayıs 2024 Pazar

Batman'da Mehmet Güler'in akıbeti soruldu

Batman'da kayıp yakınları ve İHD'nin düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminde, 1 Aralık 1997 tarihinde Batman'da kaybedilen Mehmet Güler'in akıbeti soruldu.
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla Gülistan Caddesi'nde yaptıkları eylemin yasaklı olması nedeniyle 423. hafta eylemlerini şube binasında gerçekleştirdi.
 
Eyleme HDP Batman milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Necdet İpekyüz katıldı. Burada konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sözlerine Silopi'de 4 Ocak 2016 tarihinde öldürülen DBP PM üyesi Sêvê Demir, KJA üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır'ı anarak başladı.  3 Kürt kadın siyasetçinin ölümüne ilişkin dosyada "şüphe üzerine öldürüldü" ifadesinin yazıldığını belirten Başaran, bu durumun 1990'lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlere benzediğini söyledi. Öldürülen siyasetçilerin Türkiye'de demokrasinin öncüleri olduğunu vurgulayan Başaran, "Onların mücadelesini kaldıkları yerden devam edecek ve kadınlar olarak mücadele sözü veriyoruz" dedi.
 
Başaran'ın ardından bu haftaki basın açıklamasını İHD Batman Şube yöneticisi Ercan Başar okudu. Kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklara rağmen sürdüğüne dikkat çeken Başar, "Batman'da 513 faili meçhul cinayet işlenmiş, bunlardan 14'ü ise hala kayıptır. 1992-93'lü yıllarda faili meçhul cinayetlerde ciddi bir artış olmuştur. 1992'de 86, 1993'te 153 ve 1994'te 193 olay olmak üzere cinayetlerin çoğu bu dönemde yaşanmıştır. Faili meçhul cinayetlere kurban gidenler arasında çocuklar, kadınlar ve Kürt siyasetçiler de yer almış; cinayetlerin çoğu gündüz vakti şehir merkezinde işlenmiştir" dedi.
 
1 Aralık 1997 tarihinde Batman'da kaybedilen Mehmet Güler'in 513 kişiden biri olduğuna vurgu yapan Başar, Güler'in kaybedilme öyküsünü ise Şefika Güler'in İHD'ye yaptığı başvuruda anlattıkları üzerinden aktardı. Başar, "Oğlum Mehmet 1973 doğumluydu, Henüz 24 yaşındaydı. Kaybolduğu günün sabahında İhlas Kargo bürosuna gitmiş, kargoya ait bir araca binerek şoförle birlikte Batman'a gitmek üzere yola çıkmışlar ve o tarihten beri oğlum Mehmet kayıplara karıştı. Oğlumun kaybolmasıyla ilgili Batman ve Silvan Cumhuriyet Başsavcılıklarına dilekçe ile başvuru yaptık ancak bir sonuç alamadık. Bugüne kadar yaşayıp yaşamadığına dair herhangi bir bilgi alamadık'  diyerek oğlunun kayıp hikayesini kısaca dile getirmiştir" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından beş dakikalık oturma eylemi sonrası açıklama sona erdi.