18 Nisan 2024 Perşembe

Batman'da '94 yılında katledilen Kaçar için adalet istendi

1994 yılında katledilen Abdulcelli Kaçar için Batman'da düzenlenen kayıp eyleminde, "Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Gülistan Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde 581. kez kayıplar için adalet istedi. Kayıp yakınlarının fotoğrafları ve "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemin metnini Ercan Başar okudu.

Başar şu ifadeleri kullandı: "17 Mayıs 1994 tarihinde katledilen Abdulcelil Kaçar'ın babası Ömer Kaçar'ın anlatımlarına göre; Kaçar ailesi Siirt Merkeze bağlı Kışlacık köyünde ikamet ediyordu. Aynı köyde ikamet eden Hüsnü Kaçar, Halil Erzen ve Rafet Özer adlı arkadaşlarıyla birlikte bayram ihtiyaçlarını karşılamak için Siirt Merkeze gidiyorlar. Yolda her 4 arkadaş, güvenlik güçleri tarafından durdurulup Siirt Merkeze bağlı Kasaplar Deresine götürülüyor. Yakalanan her dört kişi Kasaplar Deresinde çatışma süsü verilerek Özel Harekât Timleri tarafından aynı gün infaz ediliyor. Öldürülen 4 kişinin cenazesinin üzerine düzmece bir şekilde silah bırakılarak Newala Qesaba'ya atılıyor.

"Aileler, cenazeleri almaya giderken güvenlik güçleri tarafından başta 'Bunlar terörist' denilerek cenazeleri verilmiyor. Ailelerin anlatımlarına göre; basın bu olayı, 'Siirt Kırsalında 4 terörist etkisiz hale getirildi' diyerek kamuoyuna servis ediyor.

"Türkiye'de güvenlik güçlerinin işlediği ağır insanlık suçlarında süreç, evrensel hukuka aykırı bir biçimde cezasızlıkla sonlandırılmaya çalışıldığını tekrarlıyoruz. Bizler; gözaltında kaybetmenin, savaş politikalarının insanlık dışı uygulaması ve sonucu olduğunu biliyoruz. Hukukun işlemesini ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Kayıplarımızın akıbetini sorgularken, onlara dair bir iz bulunmadan, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve adalet sağlanmadan bu mücadeleden asla geri adım atmayacağımızı belirtiyoruz. Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz."

Açıklama, sessiz oturma eylemiyle sona erdi.