24 Nisan 2024 Çarşamba

Batman'da 8 Mart: Hesabı birlikte soracağız

Batman'da düzenlenen 8 Mart yürüyüşünde kadınlar, dayanışma ve mücadeleyle bu çürümüş düzenini yerle bir edeceklerinin altını çizdi.

Batman'da Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde Yılmaz Güney Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, "Dem dema jin jiyan azadîyê ye" şiarıyla 4 yol kavşağında bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binasına yürüdü.

Zılgıt, alkış ve sloganlarla gerçekleşen yürüyüş sonrası açıklama yaptı.

BAŞARAN: SAVAŞA DEĞİL KADINLARA BÜTÇE
Söz alan Halkların Demokratik Milletvekili (HDP) Ayşe Acar Başaran, iktidarın politikalarına tepki gösterdi. İktidarın bütün kaynaklarını savaşa ve ranta harcadığını kaydeden Başaran, kadınlar için yaşanabilir kentler ve alanlar oluşturulamazken iktidarın bir merminin fiyatından söz ettiğini kaydetti. "Tam bunun karşısında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe oluşturabileceğinin mücadelesini veriyoruz" diyen Başaran, bütçenin, savaşa ranta değil kadınlara harcanması için mücadele ettiklerini kaydetti.

'İKTİDAR POLİTİKALARI NEDENİYLE YAŞAMIMIZI YİTİRİYORUZ'
11 kentte yaşanan depremleri ve iktidarın politikaları sonucu ölüme, açlığa, yoksulluğa ve sokağa mahkum edilen halkları işaret eden Başaran, "Türkiye'de selden, depremden, erkek şiddetinden ve koronadan yaşamımızı yitiriyoruz. Dünyanın dört yanında felaketler oluyor ama bu ülkede insanlar depremden değil iktidarın politikaları nedeniyle yaşamını yitirdi" diye vurguladı.

'EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ KADINLAR YAŞIYOR'
Halkların "devlet nerede" sorusunu hatırlatan Başaran, on binler enkaz altındayken iktidarın savaş politikası yaptığının altını çizdi. İktidarırn halkların yardım çığlığına yanıt vermek yerine, isim aramakla uğraştığını "asrın felaketi" ismini bulduğunu söyledi. Bu ülkenin başına gelen en büyük felaketin iktidar olduğunu vurgulayan Başaran, "AFAD yoktu, Kızılay yoktu, kolluk yoktu, asker yoktu. Kızılay çadır satmakla meşguldu. Böyel bir rant politikasının sonucu insanlar yaşamını yitirdi. Talan, yandaş politikalarıydı insanların yaşamına mal olan. Hala insanlar bir taraftan yakınlarını ararken bir taraftan da yaşama mücadelesi veriyorlar. Bu sürecin de en büyük mağduriyetini kadınlar yaşıyor" diye konuştu.

'BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ'
Kadınlara hala güvenli bir yaşam alanı oluşturulmadığını söyleyen Başaran, toplu yaşam alanlarının güvenli hale getirilmediği takdirde kadınların katledilmesine, tacize ve tecavüz işkencesine zemin hazırladığını kaydetti. İktidarın reklam alanı oluşturduğunu ancak kadınlar için yaşam alanı oluşturulmadığının altını çizen Başaran, savaş politikalarına da dikkat çekti. Eşit, adil, onurlu bir barışın inşasını kadınların öncülüğünde gerçekleştireceklerini söyleyen Başaran, "Yaşamı kurmanın öncülüğünü yapacağız" dedi. Başaran, "Şu anda hala orada mücadelesi verenlerin yanında olacağımızı, dayanışmamızı büyüteceğimizi ifade ediyorum. Hiç umutsuzluğa kapılmayın çünkü bu iktidar bizi umutsuzluğa mahkum ederek, muhtaç edip kendine bağlı hale gelerek ayakta kalmaya çalışıyor. Biz varız, birlikte varız,birlikte güçlüyüz, mücadelemizle, direncimizle güçlüyüz. Birlikte olmaya devam edeceğiz, acımızı da paylaşacağız, öfkemizi de büyüteceğiz hesabı da biz kadınlar soracağız" dedi.

Başaran'ın konuşması sonrası katledilen kadınlar anısına saygı duruşu yapıldı.