3 Mayıs 2024 Cuma

'Başka Rojvelatlar ölmesin diye kadınlar birlikte olmalı'

Batman'da düzenlenen 8 Mart mitinginde yüzlerce kadın bir araya geldi. Rojvelat Kızmaz'ın kardeşi Adar Yılmaz, "Hasankeyf'i su altında bırakanlar Rojvelat'ın yaşamını kaybetmesine de sebep oldu. Başka Rojvelatlar ölmesin diye kadınlar birlikte ve güçlü olmalı" dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Batman'da 8 Mart Kadın Parkı'nda miting düzenledi.

Zılgıt, alkış ve "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla, ulusal kıyafetleriyle 3 noktadan alana giriş yapan yüzlerce kadın, halaylarla miting alanında coşkuyu büyütürken, Barış Anneleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri kortej halinde, "Jin, jiyan, azadi" pankartı ve "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla alana giriş yaptı.

Alanda, "İmralı tecridine son", "Hevserokatî xeta me ya mor e", "Kadın katliamları politiktir", "Güneşimizi karartamazsınız", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Bijî berxwedana jinan" dövizleri ile Nagihan Akarsel, İpek Er, Rojvelat Kızmaz, Deniz Poyraz, Gülistan Doku ve Jîna Emînî'nin fotoğrafları taşındı.

AKDAĞ: BİRLİK EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ
Barış Anneleri Meclisi üyesi Meyaser Akdağ, adalet talebiyle nöbet tuttuklarını dile getirerek, bu talebin acilen kabul görmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, "Biz Kürtler birliğimizi sağlasak tüm mücadele alanlarından başarı ile çıkacağız. Birlik bizim en büyük gücümüz. Kürt halkının mücadelesi karşısında kimse duramaz. Kadınların öncülüğünde gelişen mücadeleye bin selam olsun" dedi.

YILDIZ: 8 MART RUHUYLA DİRENİŞİ YÜKSELTELİM
TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık Yıldız, kadınların tarihten bu yana verdiği mücadeleye dikkat çekerek, kimsenin kadınların mücadelesinin önüne geçemeyeceğini söyledi.

Yıldız, şöyle devam etti: "Cezaevlerinde direnen kadın yoldaşlarımıza buradan zılgıt ve alkışlarımızı gönderiyoruz. Onların cezaevlerinde verdiği mücadele yolumuza ışık oluyor. Sistemin kadınları hedef alan kirli politikalarına karşı mücadelemizi yükseltelim. 8 Mart ruhu ile direnişimizi yükseltelim. Kadınlar sistemin özel savaşının hedefinde. Bu özel savaş uygulamalarına karşı örgütlenelim. Birlikte mücadele edelim. Kaybedecek tek bir canımız yok. Bunun için mücadelemizi yükseltelim."

YILMAZ: KADINLAR BİRLİKTE VE GÜÇLÜ OLMALI
Rojvelat Kızmaz'ın kardeşi Adar Yılmaz, "Daha kaybolmadan 1 hafta önce halay çeken, eğlenen bir insandı. İntihar ettiğine inanmıyoruz. Kaybolduktan sonra başvurularımız oldu. Bu başvurular sonuçsuz kaldı. Biz kendi imkânlarımız ile bulduk. Zamanında arama çalışmaları olmadı. Hasankeyf'i su altında bırakanlar Rojvelat'ın yaşamını kaybetmesine de sebep oldu. Başka Rojvelatlar ölmesin diye kadınlar birlikte ve güçlü olmalı" ifadelerini kullandı.

SÖNÜK: KADINLAR HER ZAMANKİNDEN DAHA GÜÇLÜ
Batman Belediye Eşbaşkan adayı Gülistan Sönük, kadınların her alanda direndiğine vurgu yaptı. "Kadınların bedel vererek elde ettiği kadın kazanımları ortadan kaldırılmak isteniyor. Kirli politikaları devreye koymak isteyen faşist iktidar bu halkın direnişine çarptı ve istediklerini alamadı. Kadınlar direniyor, kadınlar alanda. Bu seçimde ev ev sokak sokak dolaşalım. Kadın iradesine dönük kirli politikaları devreye koyanlara seçimde büyük bir oy oranı ile cevap olalım. Belediyelerimizi özgürleştirerek eşbaşkanlık modeli ile birlikte yöneteceğiz. Kadınlar her zamankinden daha güçlü ve inançlı" diyen Sönük, mutlaka kazanacaklarını söyledi.

TÜRKOĞLU: EŞBAŞKANLIK SİSTEMİYLE ÖZGÜR TOPLUMU İNŞA EDİYORUZ
DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, kadınların kölelik sistemine karşı özgürlük talebiyle direndiğini söyledi. Erkek egemen sistemin başlattığı savaşa karşı kadınlar olarak barışı örgütlediklerini dile getiren Türkoğlu, şöyle devam etti: "Kürt'e, kadına, gençliğe, doğaya düşman bir iktidar var karşımızda. Kürtlerin iradesini tanımadılar, kayyım atadılar. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalksın diye her yerde direniş var. Bu direnişleri sahipleniyor ve selamlıyoruz. Onlar bizi tecrit altına almaya çalışıyorlar. Ancak biz özgürlük ve eşitliği savunmaya devam edeceğiz. Örgütlüyoruz. Eşbaşkanlık için ne gerek var diyorlar. Tek başkan olsun diyorlar. Bizler eşbaşkanlık sistemi ile eşitlikçi ve özgür bir toplumu inşa etmeye çalışıyoruz. Kayyımları bu sefer Ankara'ya göndermeyeceğiz. Tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Jin jiyan azadî özgür yaşam hakikatinin bir gerçeğidir."

Konuşmaların ardından miting, sanatçı Ruken Yılmaz'ın söylediği şarkılar eşliğinde son buldu.