19 Mayıs 2024 Pazar

Barutsan'da uyarılar dikkate alınsaydı iş cinayeti olmayacaktı

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Barutsan Roket ve Patlayıcı fabrikasında "yüksek maliyetli" olduğu için tamir ettirilmeyen tezgahın ve alınmayan önlemlerin patlamaya neden olduğunu belirtti.
Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Barutsan'da yaşanan patlamaya dair incelemesinin sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. 
 
Makine Kimya Endüstrisi Elmadağ Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda 24 Mayıs 2018'de meydana gelen patlamada 1 işçi hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır 6 işçi de yaralanmıştı. 
 
Ankara İSİG Meclisi'nin açıklamasına göre, patlama arızalı olan ve maliyeti yüksek olduğu iddiasıyla tamir edilmeyen roket yakıtı kurşun karıştırma tezgahından kaynaklandı. İşçilere parça parça karıştırma yapma talimatı verildiğini belirten Meclis, yaşamını yitiren işçinin ölüm nedeninin de yetkililerinin açıkladığı gibi bina kirişlerinin üzerine yıkılması değil basınca bağlı şarapnel, göçük ve yakıt yanığı olduğunu aktardı. 
 
DUVARLAR KURALLARA UYGUN DEĞİL
 
Kullanılan patlayıcı maddeler gereği levhadan olması gereken bina duvarlarının iş güvenliği kurallarına aykırı bir şekilde betonarme olduğu vurgulanan açıklamada, aynı fabrikada 2013'te meydana gelen ve iki işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti sonrası hazırlanan raporda, binanın bu yapısının değiştirilme zorunluluğu konusunda uyarı yapıldığı hatırlatıldı. Buna rağmen hiçbir önlem alınmayarak yeni bir patlama ve iş cinayetine açıkça meydan verildiği kaydedilen açıklamada, ayrıca üretim esnasında fazla miktarda kimyasal madde bulunması, kimyasalların yangın ve patlama özelliklerine uygun bir çalışma yürütülmemesi ve daha önce yaşanan iş cinayetlerinde sorumluların ceza almamasının yaşanan patlamaya neden olduğu belirtildi.