23 Nisan 2024 Salı

Baran Serhat: Devrim ateşi Rojava'da yakıldı, artık hiç kimse söndüremez

Türkiye-Kürdistan devriminin önder kadrolarından Baran Serhat'ın şehadetinin birinci yıldönümü bugün. Direnişle dolu bir hayat geçirdi. O, devrime adanmış bir ömürdü. Rojava halklarının devrimle güçlü ilişkilenmesine büyük önem veriyor, "devrim evlerin içine girmeli" diyordu. Rojava devrimini savunma ve bayrağını yükseltme çağrısı yapan Serhat, şu çağrıyı yapmıştı: "İşgalciler ve sömürgeciler yenilenene kadar direneceğiz ve savaşacağız. Şimdi devrime sahip çıkma zamanı."

Türkiye-Kürdistan devriminin yılmaz savaşçılarından Bayram Namaz; bir yıl önce bugün, 23 Mart 2019 sabahı, Rojava'nın Serêkaniyê kentinde faşist Türk devleti ve çetelerinin alçakça saldırısıyla ölümsüzleşti. Aracının altına yerleştirilen bombanın uzaktan patlatılmasıyla şehit düştü. Dünya halklarının özgürlük mücadelesinin simgesi haline gelen Rojava'nın binlerce şehidi arasında yerini aldı.

Bayram Namaz, Türkiye-Kürdistan ve Rojava devriminin öncü, önder kadrolarından biriydi. Kuzey Kürdistan'da Kawa, Rojava'da Baran Serhat'tı adı. O, devrime adanmış bir ömürdü. Devrim nereye çağırıyorsa, partinin ihtiyacı neredeyse oraya koştu.

'SOSYALİST YURTSEVER ÇİZGİNİN ÖNDER KADROSU'
Baran Serhat, partisi MLKP'nin Merkez Komite ve Kürdistan Komitesi üyesi, Rojava temsilcisi ve komutanıydı. Bir Kürt komünist olarak, 20 Şubat 1970 tarihinde Ağrı Patnos'ta dünyaya geldi, Çocukluğu ve ilk gençlik yılları Van'da geçti. Sömürgeci Türk devletinin inkar ve asimilasyon politikaları, O'nda devrimci fikirleri geliştirdi. Kürdistan özgürlük mücadelesinin etkisiyle sömürgeciliğe, kapitalizme ve faşizme karşı silahlı mücadelenin savunucuları arasında yer aldı.

Direnişle dolu bir hayat geçirdi. Gözaltılar ve tutuklamalar yaşadı. Hiçbir zaman boyun eğmedi. İşkencehanelerde, mahkeme salonlarında özgürlük sloganlarını haykırdı, faşizmi, sömürgeciliği, kapitalizmi yargılayan savunmalar yaptı. Eylül 2006'da, 'Gaye' adı verilen polis operasyonunda hedef alınan sosyalistler arasındaydı, 8 yıl hapiste tutuldu. Anadilinde yaptığı savunmasında, Rojava devrimini "Bu küçük parçada büyük bir kapı açılıyor" diyerek selamladı. Baran Serhat, partisinin Kürdistani niteliklerini güçlendirdi, sosyalist yurtsever çizginin önder kadrosu oldu.

'O'NUN TARZI, ZAFER VE BAŞARI KAZANMANIN TARZIYDI'
Serbest bırakıldıktan kısa süre sonra yüzünü özgür alanlara çevirdi. Temmuz 2014'te Rojava'daydı. Hızla, devrim için çalışmaya, görevler üstlenmeye girişti. Rojava devrimi için tüm birikim ve yeteneğini seferber etti. Başarıya odaklanan devrimcilik tarzıyla, tüm devrim kadrolarına örnek oldu. Rojava devrimin inşası ve savunulmasında önemli roller oynadı. Kendi gibi kararlı ve fedai savaşçılar, komutanlar yetiştirdi. O'nun tarzı, zafer ve başarı kazanmanın tarzıydı. Sadece Rojava'da değil, katliam tehdidi altındaki Ezidi halkının toprakları olan Şengal'de de iz bıraktı. Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun kuruluşunda öncü oldu, pek çok ülkeden gelen devrimciler, Rojava'yı Baran Serhat şahsında tanıdı, ondan öğrendi ve onun komutasında yer aldı. Baran Serhat, Rojava halklarının kardeşleşmesini güçlendiren Alişer Deniz Focu'nun inşasında da görevler omuzladı.

'EĞER DEVRİM EVLERE GİRERSE O ZAMAN HİÇBİR GÜÇ BİZİ YENEMEZ'
Baran Serhat'ın dikkat merkezinde, Rojava halklarının devrimle güçlü ilişkilenmesi vardı. Bunun için "devrim evlerin içine girmeli" diyordu. Kadınların ve gençlerin devrime sahip çıkmasını çok önemsiyor, parti kuvvetlerini ve kitle örgütlerini bu çağrıyla seferber ediyordu. Serhat, 10 Eylül 2018 tarihinde, parti kuruluş yıldönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada da bu konuya vurgu yapmıştı.

Serhat şöyle demişti: "Bilmeliyiz ki, devrimin geleceği halkın örgütlenmesine ve halkın devrime sahip çıkmasına bağlıdır. Eğer halkı örgütleyebilirsek ve gençlik devrime sahip çıkarsa, devrimimizin bayrağını yükseltebiliriz. Devrimimizin bayrağını yükseltelim. Bu devrim aynı zamanda kadın devrimidir. Bu nedenle kadın devrimine sahip çıkmak oldukça önemli ve hayatidir. Bu yüzden diyoruz kadınların örgütlülüğü ve devrimin gelişmesi için evlerin kapısını devrime açın. Eğer devrim evlere girerse o zaman hiçbir güç bizi yenemez. Devrimin gücü halkların katılımıdır, devrimin gücü halkların gelişmesindedir."

ROJAVA HALKLARINA, ÖZELLİKLE ERKEKLERE ÇAĞRI: 'DEĞİŞİN Kİ DEVRİM GELİŞSİN'
Devrimin güçlenmesi ve geleceğini örgütlemesi için değişimin zorunlu olduğunu gören Serhat, Rojava halklarına değişim çağrısında bulunmuştu. Serhat konuşmasının devamında, "Bazı önemli şeyler var. En başta değişim gerekiyor" demişti. Serhat, Rojava'nın tüm halklarına, özellikle de erkeklere bir çağrı yapmıştı. Şöyle demişti Serhat: "Diyoruz ki; değişin. Değişin ki, devrim gelişsin. Büyük bir yüreklilik ve istekle devrime sahip çıkmayı büyütün. Ezilen halklarımız devrim saflarına, devrim kurumlarına katılsın. Bu devrimin ideolojisini ve kültürünü yaşamlarında geliştirsinler. Bizi kurtaracak ve başarıya ulaştıracak şeyler bunlardır. Devrimimize sahip çıkalım."

'HALKLARIN KURTULUŞU SOSYALİZME BAĞLIDIR'
Bölge halklarının kurtuluşunun Orta Doğu devrimi ve bölgesel federasyonların inşasına bağlı olduğunu dile getiren Serhat, "MLKP bütün ezilen halkların partisidir" demiş ve şöyle devam etmişti: "MLKP, Ortadoğu için bölgesel devrimleri, federasyon ve konfederasyonları bir çözüm olarak görüyor. Bunun için savaşıyor. Ve bizler biliyoruz ki, halkların kurtuluşu sosyalizme bağlıdır. MLKP, aynı zamanda dünyanın dört bir yanında devrimin, komünizmin örgütlenmesi çalışmalarını yürütüyor. MLKP, aynı zamanda enternasyonalist bir partidir. Proleterya ve ezilen halklar düşüncesine göre hareket ediyor. Bizler, Marks ve Lenin'in dediği gibi diyoruz ki 'Dünyanın bütün işçileri ve tüm ezilen halkları birleşin'. Yaşasın proleterya enternasyonalizmi." 

'DEVRİM ATEŞİ ROJAVA'DA YAKILDI, ARTIK HİÇ KİMSE SÖNDÜREMEZ'
Baran Serhat, 2018 yılının 19 Temmuz'unda, açılışı devrimin yıldönümünde yapılan Alişer Deniz Focu savaşçılarına da seslenirken de şöyle demişti: "Kobane'de bir kıvılcım yandı ve Rojava'nın her yerine dağıldı, artık hiç kimse bu ateşi söndüremez."

Rojava devrimini düşmanlarına karşı savunmak için büyük bir çaba sarf edeceklerini dile getiren Baran Serhat, şunları söylemişti: "Kürt, Arap, Asuri, Süryani, Çerkes, Türkmen ve Ermeni halkları, bütün din ve inançlar hep birlikte devrimine ve özgürlüğüne sahip çıktı. Devrim ateşi, Rojava'da yakıldı, artık hiç kimse bu ateşi söndüremez. Rojava halkımız, BAAS rejiminin zulüm ve baskılarına karşı ayağa kalktı ve devrimine sahip çıktı. Sömürgecilerin bütün katliamları sona erdirildi. Özgürlük yolu açıldı. Aynı zamanda kadın devrimi olan devrimimiz, kadınlar için en büyük özgürlük ve eşitliği gerçekleştirdi. Bu devrim, işçiler, emekçiler, yoksullar, kadınlar ve gençler için en özgürlükçü ve eşitlikçi sistemdir."

Devrimin kısa zamanda halkların ve dinlerin özgürlük bahçesine dönüştüğünü dile getiren Serhat, "Biz bu devrimi savunuyoruz" demiş ve bu uğurda tüm bedelleri göze aldıklarına vurgu yapmıştı. Serhat, "Şehid Alişer Deniz Focu bu devrimi savunuyor. MLKP savaşçıları, bu devrimi savunuyor. Her yerde devrim ateşini büyütüyoruz. Çünkü Rojava devrimi insanlık için umut, devrimin düşmanları içinde korku olmuştur. Bundan dolayı devrimin düşmanları çoktur. Faşist işgalci Türk devleti bu devrimin en büyük düşmanıdır" demişti.

'ŞİMDİ DEVRİME SAHİP ÇIKMA, ŞİMDİ ÖZGÜRLÜK SAFLARINA KATILMA ZAMANI'
Serhat, konuşmasının devamında, başından itibaren devrimde yer alan MLKP'nin onlarca şehit ve yaralı vererek, devrim toprakları için kan döktüğünü vurgulamıştı. Serhat, parti güçlerinin Serê Kaniyê, Kobanê, Til Koçer, Til Temır, Siluk, Minbic, Rakka, Hol, Hesekê, Şengal ve Êfrîn'e kadar tüm hamle ve savaşlarda yer aldığını dile getirmişti.

Serhat şöyle demişti: "Şehid ve gazilerimizin kanı aktı. Biz, onların emek ve önderliklerinden gurur duyuyoruz. MLKP savaşçıları, Şehid Alişer Deniz Focu savaşçıları, devrimin zaferi için halklarının ve özgürlük savaşçılarının yanında yerlerini almışlardır. Bütün MLKP savaşçıları, aynı zamanda YPG ve YPJ savaşçılarıdır. Beraber omuz omuza savaşıyoruz, kanımız birbirine karışıyor. Yoldaşlık ve fedailik ruhuyla devrimimizi beraber savunacağız. Biz kazanacağız. Rojava devriminin onurlu bayrağını yükseltmeye devam edeceğiz. Onurumuzu, özgürlüğümüzü ve geleceğimizi koruyacağız. İşgalciler ve sömürgeciler yenilenene kadar direneceğiz ve savaşacağız. Şimdi devrime sahip çıkma zamanıdır. Şimdi özgürlük savaşçılarının saflarına ve devrimin örgütlenmesi saflarına katılma zamanıdır."