20 Mayıs 2024 Pazartesi

Baluken'e verilen 16 yıl 8 aylık ceza onaylandı

HDP tarafından Batman'da aday gösterilen Diyarbakır milletvekili Baluken hakkında verilen 16 yıllık hapis cezası üst mahkeme tarafından onaylandı.
HDP Diyarbakır Milletvekili olan ve 24 Haziran seçimlerinde Batman'dan milletvekili adayı gösterilen İdris Baluken'in hapis cezası onaylandı.
 
4 Kasım 2016’da tutuklanan Baluken, 30 Ocak 2017 tarihinde tahliye edilmişti. Ancak savcılığın itirası üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklanmıştı.
 
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Baluken hakkında toplam 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti. Baluken, "örgüt üyesi olduğu", 4 kez "örgüt propagandası yaptığı" ve 4 kez "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ettiği" iddialarıyla cezalandırıldı. 
 
Karara yapılan itirazı değerlendiren Antep Bölge İdare Mahkemesi, hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmını onayladı. 
Ancak; “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezasına karşı Yargıtay temyiz yolu açık olduğu için ceza kesinleşmedi. Baluken’in onanan bu cezasının gerekçesi, yerel mahkemeye gönderilecek. Böylece, bu karar Baluken’in adli siciline işleyecek.
 
Kesinleşen karar, daha sonra Başbakanlık Tezkeresi ile Meclis’e gönderilecek. Karar, Meclis Genel Kurulu’nda okunduğu takdirde Baluken’in vekilliği düşecek.
 
Öte yandan Baluken, 24 Haziran seçimleri için HDP'nin Batman birinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilmişti.