7 Mayıs 2024 Salı

Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde açlık grevlerine duyarlılık çağrısı

Marmara Açlık Grevleri Cezaevleri İnisiyatifi, 24 cezaevinde 94 tutuklu tarafından başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dikkat çekmek için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde eylem yaptı. Açıklamada, can kaybı yaşanmaması için kamuoyu duyarlı olmaya çağrıldı.
Marmara Açlık Grevleri Cezaevleri İnisiyatifi, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 24 cezaevinde 94 tutuklu tarafından başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Bakırköy Kadın HApishanesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
Eylemde, "Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır" pankartı ile "Tecrit insanlık suçudur", "Direnişe ses ver" ve "Leyla Güven onurumuzdur" dövizleri taşındı. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek ve parti il ve ilçe yöneticileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve Barış Anneleri Meclisi'nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
'BARIŞ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
 
Eylemde konuşan Barış Annesi Güler Buğday, Leyla Güven'in iradeleri olduğunu dile getirerek, "Güven, 54 gündür kendi bedenini açlığa yatırdı. Bunu kendisi için yapmadı. Halklara yönelik baskılar, zulümler kalksın diye kendi bedenini ölüme yatırdı. Birçok siyasi tutsakta tecridin kalkması ve bu baskıların sona ermesi için açlık grevine girdi. Biz Barış Anneleri olarak bu ülkede hep barış istedik istemeye de devam edeceğiz" dedi. 
 
Kurumlar adına basın açıklaması metnini okuyan HDP Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Zübeyde İnce, 2013 ve 2015 yılları arasında sürdürülen çözüm sürecinin sonlandırılmasıyla Türkiye'de çatışma ve savaş ortamının oluştuğunu söyledi. Tecridin bir insanlık suçu olduğunun altını çizen İnce, "Sayın Abdullah Öcalan'ın 3 yıldır yakınlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. Mutlak tecrit sistemi dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen, hiçbir hukuk metninde yer almayacak kadar büyük bir suçtur" dedi.
 
'SAYILARIN ARTACAĞINI BİLİYORUZ'
 
Leyla Güven'in açlık grevinin 54. gününe girdiğine dikkat çeken İnce, "Aynı taleplerle Türkiye'nin dört bir tarafında, 24 ayrı cezaevinde 94 tutuklu bedenini açlığa yatırdı. Bu sayıların önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini de biliyoruz" ifadesini kullandı.
 
DUYARLILIK ÇAĞRISI
 
Tutukluların kararlı olduğunu vurgulayan İnce, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerin devam edeceğine dikkat çekerek, şu çağrıda bulundu: 
 
-Uluslararası kamuoyunu Türkiye Cumhuriyeti Devleti üzerinde baskı oluşturmaya,
 
-Başta sağlık ve hukuk örgütleri, meslek odaları, dernekleri ve kuruluşları olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını hukuka ve insan sağlığına sahip çıkmaya,
 
-Açlık grevine devam eden tüm tutsakların, geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ve ölümler yaşanmaması için yeterli sıvı ve başta B1 vitamini olmak üzere sağlık desteği almaları, düzenli sağlık muayeneleri yapılarak raporlaştırılması ve kamuoyuyla paylaştırılması konusunda meslek odalarını sürece sahip çıkmaya,
 
-Aydın demokrat, sosyalist ve devrimci tüm çevreleri açlık grevlerinin can kaybı yaşanmadan taleplerini karşılanması için duyarlı davranmaya,
 
-Devletin bu talebe karşı duyarsız kalmayıp halklarını vicdanında derin yaralar açacak kayıplar yaşanmadan taleplere kulak vermesine ve hukuk kıyımını kaldırmaya, süreci barışçıl bir şekilde sonlandırmaya çağırıyoruz.