3 Mayıs 2024 Cuma

Bakan Şimşek, IMF'yi ikna turuna çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF-DB bahar toplantılarına katılarak, Türkiye'de uyguladıkları ekonomi politikalarını anlattı. Kemer sıkma politikalarına bağlı kalacaklarına dair IMF'yi ikna çabalarını sürdüren Şimşek, patronlara kazanla, işçi ve emekçilere kaşık ucuyla verdikleri sistemleri hakkında bilgi verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası (DB) bahar toplantıları kapsamında düzenlenen "Türkiye: Değişken küresel ekonomide ileriye doğru gitmek" başlıklı etkinlikte konuştu.

Yurt içinde en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu yineleyen Şimşek, fiyat istikrarını sağlamanın ve enflasyonu tek haneye indirmenin öncelikleri olduğunu öne sürdü.

Orta vadeli programda (OVP) enflasyonun bu yıl yüzde 36'ya, gelecek yıl yüzde 14'e ve 2026'da tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini söyleyen Şimşek, "İddialı olsa da bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz. Çünkü desteklenen sıkı bir para politikamız var. Deprem harcamalarını dışarıda tuttuğumuzda, uluslararası standartlara göre sıkı bir maliye politikamız da var. İlerleme var, sonuçları göstermek için zamana ihtiyacımız var" dedi.

'HALKIN TÜKETİMİ YÜZDE 66 DÜŞÜRÜLECEK'
'Reform'larla ilgili bir soruya yanıt veren Şimşek, genel seçimlerin ardından rota düzeltmesi ihtiyacı kapsamında yeni bir ekip ve program oluşturduklarını söyledi.

Şimşek'in uluslararası sermayeye "Sıkıca bağlıyız" diye anlattığı orta vadeli programa (OVP) göre enflasyonun temel sebebi "özel tüketim harcamalarında" yaşanan artış. OVP'nin ana planı özel tüketim harcamalarını kısmak olduğu OVP'de yer alırken, 2023'de hanehalkı tüketim artışı yüzde 16.4 oldu. Planlanan program hayata geçirilirse, 2024 yılında özel tüketim harcamaları 2024 yılında yüzde 3.5, 2025 yılında yüzde 4.3, 2026'da yüzde 4.4 artacak. Bu oran hanehalkı tüketiminin sadece bir yılda üçte bire düşeceği anlamına geliyor. Kamu harcamalarının ise yıldan yıla düşürülmesi hedefleniyor. Kamu harcamaları 2022'de yüzde 5 büyümüşken, 2024'te yüzde 4.3, 2025'te yüzde 3.8'e ve 2026'da yüzde 3.6'ya düşecek. Böylece devletin eğitim ve sağlık harcamaları başta olmak üzere yapacağı yatırımlar azalacak.

MEMURA 176 LİRA AYAKKABI PARASI
Bakan Şimşek'in kamu kurumlarına gönderdiği tasarruf genelgesinde kamu emekçilerine verilecek kıyafet ödeneklerinin aşılmamasını istemişti. Genelgede ayakkabı ödeneği 176 TL, gömlek ödeneği 85 TL, takım elbise ödeneği ise sadece 626 TL. Bu fiyatlarla ayakkabı, gömlek ve takım elbise almak ise mümkün değil.

MİLLETVEKİLLERİNE TEMMUZ ZAMMI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmayacağını açıklarken, memur ve memur emeklilerine ise sadece yüzde 10 toplu sözleşme zammı ile yüzde 7.39 oranında enflasyon farkı verilecek.

Milletvekilleri ve milletvekili emeklileri de bundan zamdan faydalanacak. Milletvekillerinin maaşı 141 bin 883 lira, milletvekili emeklilerinin ise 96 bin 958 lira. Her ay 8 asgari ücretten fazla maaş ödenen milletvekilleri 43 bin lira zam alacak.

ISTAKOZDAN SONRA LÜKS SAAT
Bayram tatilinde Monako'da ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşmasıyla tepkileri üzerine çeken AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı'nın ardından AKP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun da yarım milyonluk Rolex saat kullandığı ortaya çıktı.

Yenişehirlioğlu, Meclis'te ziyaretine gelenlerle selfie çekilirken kolunda 562 bin liralık saat olduğu görüldü. Fotoğrafı sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan alıntıyla "Biz bu milletin ta kendisiyiz" diye paylaşan Yenişehirlioğlu, yarım milyon liralık Rolex saatine gelen tepkiler üzerine paylaşımı sildi.