25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa'da Maxmur kuşatması protesto edildi

Avrupa'nın birçok kentinde sokağa çıkan halk Irak ordusunun Maxmur kampına yönelik kuşatma girişimini protesto etti. Direnen Maxmur'la dayanışma çağrısı yapıldı.

Irak ordusunun 20 Mayıs'tan bu yana Maxmur'da bulunan Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı'na yönelik kuşatma girişimine karşı Avrupa'nın pek çok kentinde protestolar düzenlendi.

KCDK-E güçlerinin çağrısıyla düzenlenen eylemlere, HBDH, MLKP, AVEG-KON, ATİK gibi Türkiyeli göçmen örgütleri, yerli antifaşist güçler, sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS) gibi pek çok parti ve örgüt katıldı.

Eylemlerde kuşatma girişiminin derhal sonlandırılması istenerek her türden tehdide karşı 30 yıldır kesintisiz direniş içinde olan Maxmur halkını sonuna kadar savunulacağı belirtildi.

Maxmur kampının BM denetiminde olduğuna vurgu yapılan açıklamalarda BM sorumluluğunu yerine getirmeye çağrıldı.

Eylemlerde yapılan konuşmalarda, "Irak ordusu, ağır silahlar ve asker yığınağıyla Maxmur'u tel örgüler çekerek kuşatmak istiyor. Maxmur halkı bu girişime karşı üç gündür bir direniş sergiliyor. Maxmur halkını asla yalnız bırakmayız" denildi.

Konuşmalarda, "Bu kuşatma girişimi sadece Irak Ordu güçlerinin denetiminde gerçekleşen bir girişim değildir. KDP ve Türk devletinin desteğiyle üç yıldır devam ediyor. Maxmur halkı yediden yetmişe ayaktadır. Maxmur halkı bu kuşatmayı direnişle durdurmayı başardı. Ancak tehdit hâlâ devam ediyor. Abluka sürdükçe Maxmur halkının direnişi kat be kat sürecektir. Maxmur halkı 30 yıldır her türden tehdide karşı direniş içerisindedir. Bu direniş, onurunu koruma, iradesini kimseye teslim etmeme direnişidir. Eğer Maxmur direniyorsa bizim de onları sonuna kadar savunmamız gerekir" ifadeleri kullanıldı.