18 Mayıs 2024 Cumartesi

Avrupa'da Efrîn direnişine destek eylemleri

AKP/Saray rejiminin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Avrupa'nın çok sayıda kentinde protesto edildi, Çağın Direnişi selamlandı.
AKP/Saray rejiminin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Avrupa'nın Avustralya, Yunanistan, Hollanda, Fransa, Avusturya, Finlandiya, İsviçre, Danimarka, İsveç'te protesto edildi.
 
MELBOURNE
 
Avustralya'nın Melbourne kentinde Efrîn'e yönelik işgal saldırıları protesto edildi, direniş selamlandı. Victoria Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-KURD) öncülüğünde ve Kürdistan için Avustralyalılar Grubu'nun desteğiyle düzenlenen mitingde, AKP/Saray rejimi protesto edildi.
 
Eylemde Victoria Üniversitesi Profesörü John Tully de konuşma yaptı. Tully, Efrîn'e saldırının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, Türk devletine tepki gösterdi. Kürt çocuklar adına konuşma yapan Nuda da "Savaşlarda çocuklar ölmemeli" mesajını verdi.
 
Mitingde "Terörist Erdoğan", "Türkiye ellerini Efrîn'den çek" sloganları atıldı. Yine Jozan Xanemir de Efrîn için yazdığı şarkıyı eylemde seslendirdi.
 
ATİNA
 
Yunanistan'ın başkenti Atina'da Akademiya Meydanı'ndan Türkiye Büyükelçiliğine yürüyüş düzenlendi. Elçilik önünde Efrîn'e gerçekleştirilen işgal saldırıları protesto edildi.
 
Sık sık "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol", "Terörist Erdoğan", "Kürdistan faşizme mezar olarak" sloganları atan kitle büyükelçilik önünde bir miting düzenledi. Burada yapılan konuşmalarda Efrîn'deki direnişin kazanacağı vurgulanarak Kürt halkının bu saldırılara sesiz kalmayacağı ifade edildi.
 
ROTTERDAM
 
Hollanda'nın Rotterdam kentinde bir araya gelen yüzlerce kişi, Türkiye'nin Efrîn'i işgal saldırısı protesto edilirken, halkın direnişi selamlandı.
 
PARİS
 
Fransa'nın başkenti Paris'te AKP/Saray rejiminin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için yürüyüş düzenlendi. Paris Efrîn'i Sahiplenme Platfomu öncülüğünde yapılan yürüyüş öncesi binlerce kişi Republiqe Meydanı'nda toplanarak "Katil diktatör, Erdoğan destekçisi Avrupa" sloganı attı.
 
"Türkiye Efrîn'i bombalıyor, dünya izliyor", "Efrîn'i savunmak kadın devrimini savunmaktır" pankartları ile yürüyüşe geçen kitle, "Bijî berxwedana Efrîne", "Öcalan'a özgürlük" sloganlarını attı. AKP/Saray rejiminin Efrîn'de sivillere yönelik saldırılarını anlatan bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşe çevredeki Fransızlar yoğun ilgi gösterdi.
 
Chatlet Meydanı'nda düzenlenen mitingde, Avrupa ülkelerine tutum alma çağrısında bulunuldu.
 
TOULOUSE
 
Fransa'nın Toulouse kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Kadın Hareketi tarafından organize edilen eyleme çok sayıda kişi katıldı. Şehir merkezinde yürüyen kitle Capitol Meydanında miting düzenledi. Eylem "Biji Berxwedana Efrîne" sloganlarıyla son erdi.
 
RANNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde ise Place de Colombier'de biraraya gelen çok sayıda kişi AKP/Saray rejiminin Efrîn'i işgal saldırısını protesto etti. Yürüyüşe Fransız Barış Hareketi (M- Paix), Broton Kürt Dostluk Derneği (AKB), Broton Demokrat Partisi (UDB), Fransız Komünist Partisi (PCF), Bağımsız Broton Partisi (Breizhistance), Fransız Komünist Gençliği (MJCF), Fransız Liberal Partisi (AL) ve Fransız parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.
 
Yürüyüş boyunca "Yaşasın Efrîn direnişi", "Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan", "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı.
 
LA ROCHELLE
 
Fransa'nın La Rochelle kentinde ise Efrîn direnişi selamlandı. Kitle sloganlarla Place de Gabut'tan Vieux Port'a kadar yürüdü.
 
VİYANA
 
Avusturya'nın Viyana kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Westbahnof Meydanında toplanan kitle Stephansplatz'a yürüdü. Yürüyüş esnasında "Terörist, katil Erdoğan", "Türk ordusu Kürdistan'dan defol", "Yaşasın YPG/YPJ", "Yaşasın Enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.
 
Yürüyüş sonrası ise PYD adına Dr. Sabri Hesekê bir konuşma yaptı. Konuşmasına başta Efrîn şehitleri olmak üzere Kürdistan şehitlerini anarak başlayan Hesekê, "Kürt halkının yiğit evlatları Efrin'de direnişin tarihini yeniden yazıyorlar" dedi. Hesekê, Efrîn'deki çağın direnişi karşısında çaresiz kalan AKP/Saray rejiminin ve ona bağlı çetelerin sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirerek yenilgilerini gizlemeye çalıştıklarını belirtti.
 
GRAZ
 
Avusturya'nın Graz kentinde Hauptplatz'da AKP/Saray rejiminin Efrîn'e saldırıları mitingle protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda, TSK'nın Efrîn'e işgalci saldırılar düzenlediğine dikkat çekilerek, sivillerin katledildiği vurgulandı. Efrîn'de eşsiz bir direniş gösterildiği kaydedilen mitingde, alanlarda direnişin desteklenmesi gerektiği ifade edildi.
 
HELSİNKİ
 
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Efrîn halkıyla dayanışmak, işgal saldırılarını protesto etmek için yürüyüş ve miting düzenlendi. Kampi Meydanı'nda bir araya gelen kitle, AKP/Saray rejimini kınayan ve Efrîn direnişini selamlayan sloganlar atarak mitingin yapılacağı tarihi Beyaz Kilise'ye doğru yürüyüşe geçti.
 
4 kilometrelik yol boyunca halkı eylemleri hakkında bilgilendiren bildiriler dağıtan kitle, "Efrin halkı yalnız değildir", "Efrîn'de soykırımını durdurun" yazılı pankartlar ve AKP/Saray rejimini katlettiği sivillerin fotoğrafları taşıdı.
 
Kötü hava koşulları ve eksi 12 derece soğukta gerçekleşen eylem süresince sık sık "Biji berxwedana Efrine", "Katil Erdoğan", "Türk devleti Rojava'dan defol", "Biji Serok Apo", "Biji YPG/YPJ" sloganları atıldı.
 
ZÜRİH
 
Yoğun kar yağışına ve hava sıcaklıklarının eksilerin altında olmasına rağmen binlerce kişi Zürih'te toplanarak AKP/Saray rejimini Efrîn'e yönelik işgal girişimini protesto etti.
 
Kitle şehir merkezindeki yürüyüşün ardından Helvetia meydanında miting düzenledi. Efrîn Gençlik Platformu öncülüğünde yapılan yürüyüşte, AKP/Saray rejiminin Efrîn'de yaptığı sivil katliama dikkat çeken fotoğraflar ve PKK, KCK, YPG, YPJ, PYD bayrakları ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Yürüyüşte sık sık "Her yer Efrîn, her yer direniş", "İşgalci Türkiye", "Katil Erdoğan" sloganlarını attı.
 
İsviçreli sol-sosyalist ve anarşist çevrelerinde destek verdiği yürüyüşün en önünde Kürt kadınları ve gençler yürürken, hep bir ağızdan sık sık AKP/Saray rejimi aleyhine atılan sloganlar Zürih caddelerinde yankılandı.
 
Yürüyüşün ardından yapılan mitingde, Efrîn Gençlik Platformu, PYD ve NCDK-İsviçre adına kısa birer açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada AKP/Saray rejiminin Efrîn'de yaptığı sivil katliamlara dikkat çekilerek, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de aldığı 30 günlük ateşkes kararına rağmen Türkiye'nin hala Efrîn'i işgal etmesini kınadı.
 
Açıklama, uluslararası güçlerin Efrîn'e sahip çıkmaya çağırılmasıyla son buldu.
 
DELEMONT
 
İsviçre'nin Delemont kentinde Efrîn Dayanışma Platformu'nun çağrısıyla çok sayıda kişi merkez Tren İstasyonu önünde bir araya gelerek AKP/Saray rejiminin Efrîn'e dönük işgal saldırılarını protesto etti.
 
Eylemde sık sık "İşgalci Türk devleti Efrîn'den defol", "Efrîn işgalini durdurun", "Sivil katliamlarını durdurun", "Avrupa finanse ediyor Türkiye vuruyor" sloganları atıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Efrîn işgali son bulana dek alanlarda olacakları belirtildi.
 
KOPENHAG
 
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, "Her yer Efrîn, her yer direniş" şiarıyla merkezi miting düzenlendi. DKTM ve Sêvê Kadın Meclisi öncülüğündeki eyleme yüzlerce kişi katıldı. Eylemde, Danimarka hükûmetine, AKP/Saray rejiminin insanlık suçuna karşı sessizliğini bozma ve harekete geçme çağrısı yapıldı.
 
Mitingde söz alan Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi Milletvekili Søren Søndergaard, BM'nin aldığı ateşkes kararının bütün Suriye'yi kapsadığını belirterek, AKP/Saray rejiminin Efrîn için buna uymamasına tepki gösterdi. Søndergaard, Rojava, Kobanê ve Efrîn'de mücadele eden YPJ/YPG devrimcilerinin verdikleri insanlık mücadelesini selamladığını belirtti.
 
STOCKHOLM
 
İsveç'in başkenti Stockholm'de AKP/Saray rejiminin Efrîn'e dönük işgalci saldırıları protesto edildi. Norra Bantorget Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, ellerinde "Efrîn yalnız değildir", "Efrîn'de soykırımını durdurun" yazılı pankartlar ile AKP/Saray rejiminin Efrîn'de sivillere yönelik yaptığı katliamları gösteren fotoğrafları taşıdı.
 
"Terörist Erdoğan", "Türk devleti Efrîn'den defol", "Efrîn kanıyor, dış dünya suskun", "Bijî Serok Apo", "Efrîn'e saldırıları durdurun", "Bijî berxwadane Efrîne", "Türk ordusu Rojava'dan defol", "Katil, faşist Erdoğan" ve "Biji berxwadane YPG/YPJ" sloganları atıldı.
 
Norrmalmstorg Meydanı'nda İsveç NCDK Başkanı Hamit Biten'in konuşmasından sonra Rojava Komiteleri'nden Erik Tonk, AKP/Saray rejiminin Suriye'nin en barışçıl bölgesine saldırdığına dikkat çekerek "Kobanê'de daha önce IŞİD çetelerini yenilgiye uğratan YPG/YPJ şimdi demokratik federasyonu Türk devleti ve çetelere karşı kahramanca savunuyor" dedi.
 
KNK adına yaptığı konuşmasında Efrîn halkları ve YPG/YPJ savaşçılarının direnişini selamlayan Karvan Said, Rojava ve Efrîn'de demokrasi, eşitlik ve halkların kardeşliği olduğu için Erdoğan'ın saldırdığını söyledi.
 
AKP/Saray rejiminin başından beri Rojava'daki yönetimi ortadan kaldırmak istediğini ve IŞİD çetelerini Kürtlere saldırttığını söyleyen Said, "Şimdi doğrudan kendisi çetelerle beraber saldırıyor. Demokrasi, eşitlik, insan haklarına saldırıyor. Ama Çağın Direnişi karşısında yenilgiden kurtulamayacak" şeklinde konuştu.