27 Temmuz 2024 Cumartesi

Avrupa kentlerinde tutsaklarla dayanışma eylemleri

Fransa, Almanya ve İngiltere'nin başkentlerinde Tutsakların Sesi Platformu'nun çağrısıyla Türkiye hapishanelerinde ölüme terk edilen hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, tecride karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Tutsakların Sesi Platformu'nun çağrısıyla Fransa, Almanya ve İngiltere'de Türkiye hapishanelerindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılarak tahliyeleri istendi. Eylemlerde ayrıca tecride dikkat çekilerek mücadeleye çağrıldı.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te Strasbourg Saint-Denis Kemer'de Türkçe ve Fransızca basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek, hatta yatalak durumda olan yüzlerce tutsak hapishanelerde ısrarla tutulmaktadır. Hasta tutsakların tedavileri engellendiği gibi, iktidarın aracına dönüşmüş olan Adli Tıp Kurumu'nun verdiği 'hapishanede kalabilir' raporlarıyla tahliye edilmemektedirler. Her yıl onlarca tutsak faşist devlet tarafından bu şekilde ölüme gönderildiği" denildi.

Faşist Türk devletinin tutsaklara yönelik düşman politikalarına dikkat çekilen açıklamada, "Hasta tutsakların içeride yaşadıkları baskı, işkence ve hak gaspları sağlığa erişim hakkını da kapsamaktadır. Sağlığa erişim hakkı bir insan hakkıdır. TSP olarak, içeride yaşam mücadelesi veren tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Hasta tutsakların resimlerinin taşındığı eylemde sık sık; "Devrimci tutsaklar onurumuzdur", "Politik tutsaklara özgürlük" ve "Kahrolsun Türkiye'deki faşizm" sloganları atıldı.

ALMANYA
Almanya'nın başkenti Berlin'de gençlik örgütü Young Struggle, Tutsakların Sesi Platformu'nun (TSP), Türk devletinin hapishanelerindeki hak gaspları ve hasta tutsakların durumuna çeken bildirilerini dağıttı, tutsaklarla dayanışmaya çağırdı.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da, "Hasta tutsaklara özgürlük, tecride karşı mücadele" şiarıyla Woodgreen Kütüphanesi önünde gerçekleşen eylemde, tutsakların sesi olmaya çağrıldı. TSP, NADEK ve UPOTUDAK'ın düzenlediği eylemde, İngilizce ve Türkçe tutsakların taleplerinin yer aldığı pankart ve dövizler taşındı, bildiriler dağıtıldı.

Türk devletinin tutsaklara yönelik düşman politikalarının  teşhir edildiği eylemde, katledilen tutsaklar hatırlatıldı. Açıklamada, "Politik tutsakları sahiplenmek, hasta tutsakların serbest bırakılması ve tecride karşı mücadele, faşizme ve sömürgeciliğe karşı mücadelenin önemli bir parçasıdır. Bundan dolayı alanlarda olmaya, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmalarını ve tutsaklara yönelik tecridin kaldırılmasını, İmralı tecrit sisteminin derhal son verilmesini haykırmaya devam edeceğiz" denildi.

Eylemde sık sık, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tecrit insanlık suçudur", "Politik tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.