28 Şubat 2026 Cumartesi

AVEG-KON gazeteciler Ahmed Polad ve Eva Marie Michelmann'ın akıbetini sordu

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) yayımladığı yazılı açıklama ile Rakka'da sivillerle birlikte kuşatma altına alındıklarından Ahmed Polat ve Eva Marie Michelmann'ın akıbetini sorduğu açıklama yayımladı. Açıklamada HTŞ'nin saldırıları sonucu kendilerinden haber alınamayan yüzlerce insan hakkında derhal bilgi verilmesi talep edildi.

AVEG-KON, Rojava’da yaşanan kuşatma saldırısı sırasında Rakka’da bulunan gazeteciler Ahmed Polad ve Eva Maria Michelmann’dan haber alınamadığını belirterek, iki gazetecinin akıbetinin derhal açıklanmasını talep etti.

Açıklamada, DAİŞ çetelerinin saldırısı sırasında Polad ve Michelmann’ın kırka yakın sivil ile birlikte bir binada kuşatma altında kaldığı, ardından Özerk Yönetim’e bağlı bir gençlik kurumuna ait binaya ulaştıkları ancak burada ağır silahlarla yeniden kuşatmaya alındıkları aktarıldı. Yaşanan saldırı sırasında internet bağlantısının kesilmesiyle birlikte gazetecilerle iletişimin tamamen koptuğu belirtildi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) girişimiyle binadan çıkan sivillerin bir bölümünün SDG kontrolündeki El Aqtan Hapishanesi’ne ulaştığı, ancak bu grup içinde Polad ve Michelmann’ın yer almadığının tespit edildiği ifade edildi. Kobanê’ye ulaşan görgü tanıklarının ise çetelerin iki gazeteciyi bir araca bindirerek bilinmeyen bir yöne götürdüğünü bildirdiği kaydedildi.

Açıklamada, Deyr Hafir, Tabqa, Rakka ve Deyrezor bölgelerine yönelik saldırılar sonrası asker ve sivil yüzlerce kişiden haber alınamadığına dikkat çekildi. MİT ile iş birliği yapan çetelerin bazı esirleri doğrudan Türk devletine teslim ettiği bilgisi paylaşılarak, bu kişilerin nereye götürüldüğünün bilinmediği vurgulandı.

AVEG-KON, Ahmed Polad ve Eva Maria Michelmann’ın akıbetlerinin hemen açıklanmasını, nerede tutulduklarının bildirilmesini ve derhal serbest bırakılmalarını talep etti. Açıklamada ayrıca, Rojava’da kaybedilen ve hâlâ haklarında bilgi alınamayan yüzlerce Alevi, Kürt ve Dürzi’nin akıbetlerinin ortaya çıkarılması için uluslararası kamuoyuna harekete geçme çağrısı yapıldı.