19 Mayıs 2024 Pazar

AvEG-Kon, Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırıyı kınadı

AvEG-Kon, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapacağı 700. buluşmaya polisin saldırısını kınayan açıklama yayınladı.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapacağı 700. buluşmaya polisin saldırısını kınayan açıklama yayınladı.
 
Açıklamada, "27 Mayıs 1995 tarihinden bu yana her Cumartesi saat 12.00'da İstanbul Galatasaray'da gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için buluşan Cumartesi Anneleri, 700. buluşmada polisin saldırısına uğradı. Faşist diktatör Erdoğan'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun emri ile yapılan saldırıda, aralarında kayıp yakınlarından Maside Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Faruk Eren, Hasan Karakoç, Cihan Gülünay'ında olduğu 47 kişi gözaltına alındı" denildi.
 
Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın gözaltına alındığı ve kısa süre sonra serbest bırakıldığı hatırlatılan açıklamada, "Gözaltında kaybetme saldırısı, devletin muhaliflere yönelik barbarca bir saldırısıdır. Kirli bir devlet politikasının dışa vurumudur. Yaşam hakkının devlet eliyle yok edilmesi, her türlü hukukun, uluslarası sözleşmenin ayaklar altına alınmasıdır. Bir insanlık suçudur" diye belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Binlerce insanı gözaltına alarak kaybeden Türk devletinin 700 haftadır kayıplarını soran Cumartesi Anneleri'ne saldırısı, eylemlerini yasaklaması, işlediği insanlık suçlarının üzerini örtme amaçlıdır. Onları, yakınlarının akıbetini sormaktan, kemiklerini istemekten, sorumluların yargılanmasını istemekten, mücadelelerinden vazgeçirmek istemektedir.
 
"Cumartesi Anneleri'ne saldıran Türk Devleti, 23 yıldır susturamadığı kayıp yakınlarını bugün de susturamayacaktır. Onların haklı, meşru mücadelesi ve sesi 700. haftada başta Avrupa olmak üzere, dünyanın dört bir yanında yankılandı. Avrupa'dan Latin Amerika'ya kadar destek bulan bu mücadele, bundan sonra da sürecektir.
 
"Faşist Türk devletinin bu saldırısını şiddetle kınıyor, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.
 
"Cumartesi Annelerinin mücadelesi mücadelemiz, talepleri taleplerimizdir.
 
"Tüm demokratik ve ilerici kurum ve kişileri Cumartesi Annelerinin mücadelesini bundan sonra da sahiplenmeye ve her alanda onların sesi olmaya çağırıyoruz.
 
"Gözaltında kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular yargılansın!"