19 Nisan 2024 Cuma

Av. Aryen Turan beraat etti

İzmir Barosu Genel Kurulu'nda kimyasal silah kullanımına ilişkin ifadeleri nedeniyle hedef gösterilen ve hakkında dava açılan Avukat Aryen Turan beraat etti.

İzmir Barosu Genel Kurulu'nda Medya Savunma Alanları'na dönük kimyasal silah saldırılarını gündeme getirdiği için "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek"le suçlanan Avukat Aryen Turan hakkında açılan davanın 2'nci duruşması İzmir 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı çok sayıda ülkeden ve kurumdan hukukçu ve insan hakları savunucusu takip etti.

Savcı mütalaasını sunarak Turan'ın konuşmasında suç unsuru bulunmadığını belirtti ve beraatini talep etti.

Avukat Aryen Turan, davanın sosyal medyadaki iktidar taraflarının kışkırtmasıyla gerçekleşen linç kampanyası sonucu açıldığını söyledi. İfade verebileceğini söylemesine rağmen hakkında gözaltı kararı verilmesine tepki gösteren Turan, "Gözaltı sonrası savcı 2 günde bir iddianame hazırladı. Bunun bu kadar hızlı olmasının sebebi yargının hızlı olması değil savcının dosyadan kurtulmak istemesiydi. Beraat edeceğimi biliyordum. Geriye dönüp baktığımda hatırlayacağım tek şey arkamdaki bu kalabalık olacak" dedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak, savcının mütalaasına katılarak, "Hukuk dernekleri insan hakları alanında yakıcı olan, çoğu insanın konuşamayacağı şeyi dile getirmek zorundadır. İnsan hakları alanında mağduriyetlere karşı mücadele verdiğimiz için fikirlerimizi dile getirdik. Meslektaşım da bir iddianın araştırılmasını istedi. Yapılması gereken bu iddia ile ilgili soruşturma başlatılmasıydı. Fakat bu yapılmadı ve müvekkilim bir algıya kurban edildi" dedi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyada suç unsuru oluşmamasından kaynaklı Avukat Aryen Turan'ın beraatine karar verdi.