22 Şubat 2026 Pazar

Antalya Kadın Platformu: Mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz

Antalya Kadın Platformu, kadın cinayetlerine karşı Attalos Meydanında yaptığı açıklamada "Birbirimizden vazgeçmiyoruz.Geleceğimiz için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

Antalya Kadın Platformu, bir günde altı kadının katledilmesi üzerine Antalya Attalos meydanında eylem yaptı. Yapılan eylemde "Yaşamak istiyoruz" yazılı pankart açılırken, eylemde sık sık "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı. Eylemde basın metnini Özlem Yavuz okudu.

'SİSTEMATİK ŞİDDETİN SONUCUDUR'
Yavuz, sadece bir gün içinde altı kadının katledildiğine vurguyaparken, "2026  yılının Ocak ayında ise 5'i Antalya'da olmak üzere 26 kadın katledildi. 14 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Bu bir 'rastlantı' değil. Bu bir 'bireysel öfke' değil. Bu bir 'anlık cinnet' değil. Bu, kadınlara karşı sürdürülen sistematik şiddetin sonucudur. Bu, cezasızlığın sonucudur. Bu, erkek egemen düzenin sonucudur. Bu, kadınların göz göre göre ölüme terk edildiği bir düzenin sonucudur. Bu cinayetler bir ihlale, politika boşluğuna ve sistematik cezasızlığa işaret ediyor. Kadın cinayetleri münferit değil, sistematiktir" dedi.

'FAİL SADECE SİLAHI ÇEKEN DEĞİL KORUYUP AKLAYANDIR'
Yavuz, cezasızlık politikalarıyla fail erkeklerin aklanıp, korunduğunu belirterek, "Daha geçtiğimiz hafta hiçbir sağlık problemi yokken Muğla'da şüpheli şekilde ölü bulunan Bahar'a ne oldu? Nadira'ya, Hande'ye, Dina'ya, Rojin'e, Narin'e ne oldu? Gülistan nerede? diye sormaya devam edeceğiz. Katiller uzaktan gelmiyor. Aynı otobüse bindiğimiz, aynı apartmanda oturduğumuz, hayatımızı ve evimizi paylaştığımız erkekler. Bu düzenin verdiği ayrıcalıkları hak belleyen erkekler. Ama katiller yalnızca bıçağı, silahı tutan eller değil. Kadınlar sadece korunmadıkları için değil, erkekler aklanıp cesaretlendirildiği için öldürülüyor"dedi.

'BİRBİRİMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ'
Yavuz, 6284'ün etkin uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi'ne dönülmeli, ulusal ve uluslararası mevzuatın gerekleri yerine getirilmelidir. Bizler, hayatlarımızı savunmak için buradayız. Bir kişi daha eksilmemek için buradayız. Birbirimizden vazgeçmemek için buradayız. Biz biliyoruz ki yaşamlarımızı, özgürlüğümüzü biz savunmazsak kazanamayız. Sokaklarda, meydanlarda, mahallelerde, fabrikalarda büyütüyoruz öfkemizi. Dünyadaki bütün kadınlar özgür olana dek ben de özgür değilim' diyoruz, birbirimizden vazgeçmiyoruz. Kırıntıları değil, hayatı istiyoruz. Bu sistem bize bir hayat borçlu. Bugün, öldürülen kadınların hesabını sormak için; yarın, bir kişi daha eksilmemek için; hayatlarımız, özgürlüğümüz ve geleceğimiz için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."