24 Nisan 2024 Çarşamba

Ankara'da kadın isyanı: Hükümet istifa

Ankara'da buluşan kadınlar depremde on binlerce insanın katledilmesinin sorumlusunun hükümet olduğunu haykırıyor. Kadınların iradesi polis barikatlarını açtırırken, kadınlar Selanik Caddesine yürüdü. Kadınlar, "Erkek devletin, erkek adaletin ve erkek düzenin tüm araçlarını birbirimizden güç alarak, birbirimizi savunarak, gözeterek ve yaşatarak un ufak edeceğiz" dedi.

Ankara'da kadınların 8 Mart için buluşma noktası Sakarya Caddesi oldu. Ankara Kadın Platformu ve Feminist Gece Yürüyüşü'nün ortak çağrısıyla gerçekleşecek eylem öncesi Sakarya Caddesi ablukaya alındı.

'İSYANIMIZ YASIMIZI AŞIYOR'
"İsyanımız yasımızı aşıyor. Kadın dayanışması yaşatıyor" pankartını açan kadın ve LGBTİ+'lar on binlerce kişiyi ölüme mahkum edenin hükümetin politikaları olduğunu teşhir eden dövizler taşıdı.

Depremde katledilenleri anan kadınlar sorumlunun hükümet olduğunu haykırdı, depremden etkilenen halklarla dayanışma çağrısı yapıldı.

KADINLARIN İRADESİ POLİSE GERİ ADIM ATTIRDI
"Hükümet istifa" ve "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip" sloganlarının atan kadılar yürüyüşe geçtiği sırada polis barikat kurarak engellemeye başladı. Ancak kadınların kararlılığı sonrası polis barikatı açtı. Kadınlar Selanik Caddesine yürüdü.

'DAYANIŞMAMIZI DAHA ÇOK BÜYÜTÜYORUZ'
Kadınlar Selanik Caddesinde basın metni okudu. Hükümetin sermaye odaklı, kadın ve çocuk düşmanı politikalarına işaret eden kadınlar, yaşamak için mücadele ettiklerinin atını çizdi.  "Erken evlilik" adı altında çocukların tarikat eliyle istismara maruz bırakıldığını vurgulayan kadınlar, "İktidar, İstanbul Sözleşmesinden çıkmakla bizi susturabileceğini, Yargıyı ele geçirmekle bizi yıldırabileceğini sanıyor ancak yanılıyor. Haklarımızın konuşulmasının dahi yasaklanmaya çalışıldığı bu baskı rejimine boyun eğmiyoruz. Sesimizi daha gür çıkarıyor, dayanışmamızı daha çok büyütüyoruz" dedi.

'GEÇİT VERMEYECEĞİZ'
Dünyanın her yerinden; Suriye'de, Rojava'da, İran'da, Ukrayna'da ve saymakla bitmeyen her coğrafyada savaşlarla, yıkımlarla göç etmek zorunda bırakılan, yara alan her dilden, her ırktan, her mezhepten kadınlar, LGBTİ+ lar, mülteci kadınlar olarak barış talebiyle sokaklarda olduklarının altını çizen kadınlar, "Patriarkaya ve toplumsal haksızlıklara karşı mücadelesi 25 yıldır kriminalize edilmek istenen Pınar Selek'in beraat kararının yine siyasi bir komplo ile elinden alınmasına karşı 31 Mart günü yapılacak duruşmada Pınar Selek'in yanında olacağımızı da buradan duyuruyoruz. Bin bir emek ve bedelle elde ettiğimiz eş başkanlık, İstanbul sözleşmesi, Kürtaj hakkı ve daha birçok kazanımımızı gasp etmek isteyen, saray ve kayyum rejimine karşı alanlardayız. Bedenimizi cinselliğimizin erkekler tarafından tahakküm altına alınmasına izin vermeyeceğiz. Çocuk, yaşlı, hasta bakımını üstümüze yıkan patriarka ve erkek devletle mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın mücadelesinin yarattığı tüm birikim ve değerleri ortadan kaldırıp yerine kendi gerici, erkek egemen zihniyetini kurumsallaştırmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'ERKEK DEVLETİ UN UFAK EDECEĞİZ'
Her türlü şiddet ve zorbalığa karşı dayanışmayı büyüttüklerini haykıran kadınlar, şöyle devam etti: "Feminist isyanımızla birlikte tüm gücümüzle o patriyarkayı yıkacağımızı yine ve yeniden haykırıyoruz. Erkek devletin, erkek adaletin ve erkek düzenin tüm araçlarını birbirimizden güç alarak, birbirimizi savunarak, gözeterek ve yaşatarak un ufak edeceğiz."

Eylem, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla sona erdi.