19 Mayıs 2024 Pazar

Amasra maden katliamı davası: Çocuklarımızın hakkını istiyoruz

Amasra maden katliamı davasının 7. duruşması öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, işçilerin bile bile ölüme gönderildiği vurgulanarak, adalet mücadelesinin süreceği kaydedildi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de grizu patlaması sonucu 43 işçinin katledilmesine ilişkin davanın 7. duruşması Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Duruşma öncesi katliamda yaşamını yitiren işçilerin aileleri ve avukatları adliye önünde basın açıklaması düzenledi. İşçilerin isim ve fotoğraflarının yer aldığı pankartların taşındığı açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

'ÇOCUKLARIMIZIN HAKKINI İSTİYORUZ'
İlk önce katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri söz aldı. Katliamın suçlularının belli olduğunu vurgulayan aileler, adaletin yerini bulmadığını, kendilerine hükümet tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Aileler, "Bizim çocuklarımızı bile bile gönderdiler. Biz her zaman hakkımızı arayacağız. Burada hakkımızı istiyoruz, çocuklarımızın hakkını istiyoruz. Bunun hesabını yetkililerden istiyoruz, versinler. Bunlar cezasız kalmasın" ifadelerini kullandı.

AYDIN: KEŞİF İŞLEMİ AYLARCA SÜRÜNCEMEDE BIRAKILMIŞ
Dosya avukatlarından Derviş Emre Aydın, bu duruşmanın madende keşif işleminin yapılıp yapılamayacağına ilişkin olduğunu belirtti. Geçen celse ara kararıyla mahkemenin keşif işleminin yapılabilmesine dair bağımsız iki bilirkişiyi görevlendirdiğini aktaran Aydın, bu iki bilirkişinin celse arasında raporlarını sunduğunu ve ocağın keşfe hazır halde olduğunu belirttiğini söyledi.

Aylardır benzer gaz değerleri gelirken ATİM yetkililerinin ocağın keşfe hazır olmadığını söylediğine dikkat çeken Aydın, dosyanın bu şekilde sürüncemede bırakıldığını vurguladı.

OTLU: GEREKLİ TEDBİRLER ALINSAYDI İŞÇİLER KATLEDİLMEYECEKTİ
DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, bugün aynı zamanda Soma katliamı davasının görüldüğüne dikkat çekerek, Soma'da gerekli tedbirler alınsaydı Bartın'da benzer bir katliamın yaşanmayacağını söyledi.

İliç'te yaşanan maden katliamı sonrası Meclis'te inceleme komisyonunun yeni kurulduğunu belirten Çiçek Otlu, "Her şeyin göstermelik olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Amasra maden katliamında da gördük. Gerekli tedbirler alınsaydı, sermayenin daha fazla zenginleşmesi için işçilerin iş güvenliği olmadan çalıştırılmasına izin verilmeseydi işçilerimiz katledilmeyecekti" dedi.

Açıklamanın ardından duruşmanın takibi için mahkeme salonuna geçildi.