19 Nisan 2024 Cuma

Amasra maden katliamı davası 25 Nisan'da başlıyor

43 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra maden katliamına ilişkin 8'i tutuklu 23 sanık ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma, Bartın Ceza Mahkemesinde  25-26-27 Nisan tarihlerinde görülecek. 

14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı Amasra TİM maden ocağında 43 madencinin hayatını kaybettiği katliam davası 25-26-27 Nisan tarihlerinde Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ilk günden bu yana katliamın sorumluların yargılanması için mücadele ediyor. Dava tarihlerini duyuran ÇHD, duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Soma maden katliamı sonrası yaşananlardan edindikleri tecrübe ile kritik öneme sahip delillerin toplanabilmesi için dilekçeler verdiklerini belirten ÇHD, bilirkişiler ile iki keşif işlemine katıldıklarını, sorumluluğu açık olan üst düzey yetkililerin tutuklanmaları için suç duyurularında bulundukların hatırlattı. 

ÇHD, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "43 işçinin ölümüne neden olan patlamanın göz göre göre yaşandığını; Sayıştay raporlarında öngörülen risklere rağmen, gerekli teknik alt yapı oluşturulmadan, havalandırma sistemi düzenlenmeden, yeterli yatırım yapılmadan, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan yüksek metan seviyelerinde üretime devam edildiğini, personel eksikliğinin yıllardır giderilmediğini, eğitim ve denetim eksikliklerinin de katliama etkisi olduğunu gördük. 31 Ekim 2022 tarihli bilirkişi raporunda katliamın birincil sorumluları olarak gösterilen; TTK Genel Müdürü, Müesseselerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı hakkında birçok kez suç duyurusunda bulunduk. Sanık sandalyesine oturması gereken TTK Genel Müdürlüğünün TBMM Araştırma Komisyonuna yaptığı sunumların TTK'nın savunmasına dönüştüğüne hatta daha da ileri gidilerek hayatını kaybeden işçileri suçlamak için sahte analizler oluşturulduğuna şahit olduk. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da TTK Genel Müdürlüğü düzeyindeki sorumlular hakkında soruşturma izni vermeyerek bu kötülüğe ortak olduğunu gördük. Bu ahlaksızlıkları teşhir ederek gereken cevabı verdik!

25-28 Nisan 2023 tarihleri arasında 8'i tutuklu 23 sanık hakkında Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan ilk duruşma periyodunda 43 madencinin nasıl göz göre göre öldürüldüğünü bir kere daha anlatacağız. Sahte analizlerle hayatını kaybeden işçileri suçlamaya çalışanları bu sefer de duruşma salonunda teşhir edeceğiz. Aynı zamanda çok açık şekilde biliyoruz ki bu dava eksik bir dava, Enerji Bakanı ve TTK Genel Müdürü de dahil olmak üzere tüm sorumlular yargılanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. 301 madencinin hayatını kaybettiği SOMA Katliamından sonra yaşanan en büyük iş cinayeti olması bakımından toplumsal açıdan önemli olan bu davaya siz değerli basın emekçilerinin katılımını bekliyoruz."