20 Mayıs 2024 Pazartesi

Alpu Termik Santral ÇED raporunda deprem ve heyelan risk analizi yok

Jeoloji Mühendisleri Odası'na göre, Eskişehir-Alpu'da kurulması planlanan termik santral projesinin ÇED raporu, ciddi eksiklikler barındırıyor. Buna göre, deprem, heyelan ve sel gibi riskler göz önüne alınmamış, santralin çevre ve insan sağlığına etkileri incelenmemiş.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Eskişehir-Alpu'da kurulması planlanan termik santral projesine ait ÇED raporunu eleştirdi. 
 
JMO Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, Eskişehir Alpu Termik Santral Projesi nihai ÇED raporunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. 
 
Açıklamada, raporun çevre ve insan sağlığını etkileyecek konularda yeterli çalışma/inceleme yapılmadan, ekonomik ve gerekli bir proje olup olmadığı araştırılmadan, yetersiz ve eksik verilerle hazırlandığı kaydedildi. 
 
PROJE DEPREM BÖLGESİNDE
 
ÇED için hazırlanmayan ODTÜ ve MTA raporlarının bu amaçla kullanılmasının doğru ve etik olmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası, Termik Santral, Kül Deposu ve yeraltı madenciliğinin yapılacağı sahanın kuzeybatısında aktif fay hatları olduğuna dikkat çekti. 
 
Açıklamada, aktif faylar ve bu fayların oluşturabileceği depremlerin proje tasarımında dikkate alınmadığı vurgulandı. 
 
HEYELAN VE SEL RİSKİ ANALİZ EDİLMEDİ
 
Heyelan riskleri ile Porsuk Nehri ve önemli kollarına dair sel ve taşkın analizinin de yapılmadığını vurgulayan Oda, projenin doğa kaynaklı afet riskleri ve bu risklerin getireceği deprem, heyelan ve sel durumunda yaşanacak olumsuzlukların ortaya konulmadığını belirtti.
 
Yine ÇED raporunda termik santralin yeraltı ve yüzey suları ile hava kirliliğine etkilerinin ortaya konulmadığı ifade edilen açıklamada, Eskişehir-Alpu'da kurulması planlanan kömür işletmesi ve buna dayalı kurulacak termik santralin toprağa, suya ve havaya ciddi olumsuz etkilerinin olacağı ve Türkiye'nin önemli tarımsal üretim alanlarından biri olan Alpu Ovasını tahrip edeceği belirtildi.
 
Projede kamu yararı olmadığının altını çizen JMO, tüm bilimsel-teknik itirazlar ve yükselen kamuoyu tepkisine karşın 26 Nisan 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla, Alpu termik santralinin yapımı amacıyla EÜAŞ'a özel mülk arazilere el koyma yetkisi verildiği de hatırlatıldı.