29 Mart 2024 Cuma

Almanya'da işçi ve emekçiler bir kez daha grevdeydi

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde gıda-perakende sektörü emekçileri ve otobüs şoförleri talepleri için uyarı grevine çıktı.

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde gıda-perakende sektörü emekçileri ve otobüs şoförleri, talepleri için bir kez daha uyarı grevine çıktı.

17 Mayıs'ta Baden-Württemberg eyaleti adına yapılan ikinci tur görüşmelerin, patronların düşük teklifle masaya oturması sebebiyle sonuçsuz kalması üzerine Ver.di sendikası "Uyarı grevlerine devam" kararı aldı.

Ver.di, ulaşım sektöründeki işçiler/şoförler için 500 avro ücret artışı, gıda sektöründeki emekçiler için ise diğer taleplerin yanı sıra 12 aylık dönem için yüzde 15 zam ve çıraklar için de 200 avroluk ücret artışı talep ediyor.

Eyaletin değişik şehirlerinde (Mannheim, Heidelberg, Heilbronn, Reutlingen, Tubingen, Schwabisch Hall) Kauffland, H&M, IKEA, GALERIA, Primark, Obi ve Zara çalışanları uyarı grevine katıldılar. Birçok işletmenin kapısı sabah saat 04.00'ten itibaren tutularak grev önlükleri giyildi.

Evrensel'in haberine göre merkezi eyleme katılmak üzere işçiler sabah saat 07.00'den itibaren sendika binasında toplanmaya başladılar. Büyük salonda yapılan toplantıya katılan yüzlerce işçi, "Grev grev grev" diye tempo tutarak sendika adına konuşanlara taleplerini gösterdiler. Saatler ilerledikçe artan kalabalık sendika binası önünü bayram yerine çevirdi. Müzikler eşliğindeki danslara yüzlerce işçi katıldı.

BİRLİK OLURSAK KAZANIRIZ
İşçiler saat 11.00'de şehir merkezinde doğru yürüyüşe geçti. 1500 kişinin katıldığı yürüyüş ve miting, işçilere ve sendikacılara umut verdi. Schillerplatz Meydanı'ndaki mitingde kültürel program ve konuşmalar yapıldı.

Ver.di Baden-Württemberg Eyalet Başkanı Martin Gross, konuşmasında, "Farklı dillerimiz ve farklı inançlarımız olsa da bugün en güzel yanımız emek, en güzel sözümüz ise birlik olursak kazanabiliriz. Otobüs şoförleri bizleri her gün işe götürüyor, perakende çalışanları günlük alışverişimizi yapmamızı sağlıyor. Sizlerin değerli çalışması toplumumuzun ve ekonominin bel kemiğidir. Her iki sektör işçileri de ağır şartlarda, uygunsuz saatlerde ve stresli ortamlarda çalışmakta. İşte bu nedenle, daha iyi iş koşulları ve ücret artışı için grevdeler. Birlikte daha fazlasını yapabiliriz" dedi.

Otobüs şoförlerinin yeni görüşmesi 30 Mayıs, perakende-gıda sektörü işçilerinin görüşmesi 17 Haziran'da olacak. Sendika bu süreçte yeni uyarı grevleri için hazırlıklarını sürdürüyor.