29 Nisan 2024 Pazartesi

Almanya'da Filistin Kongresi basıldı

Siyonist İsrail'e açıktan destek sunan Alman hükümeti, Berlin'de düzenlenen Filistin Kongresini bastı. Filistinli Rektör Sitta'nın canlı yayında yaptığı bir buçuk dakikalık konuşmanın kışkırtıcı olduğu ileri sürüldü. 

Alman hükümetinin Filistin halkıyla dayanışma eylem ve etkinliklerine yönelik saldırıları sürüyor. Siyonist İsrail'in soykırım saldırılarına tepki gösterenlere yönelik saldırı, işkenceli gözaltıların yanı sıra siyonistlerin saldırısının ardından bölgeye giden ve kırk gün görev yapan Glasgow  Üniversitesinin Filistinli Rektörü, cerrah Gassan Ebu Sitta'ya ülkeye girişi yasakladı.

Başkent Berlin'de Tempelhof semtinde düzenlenen Filistin Kongresi düzenlenmek istendi. 900 polis kongrenin düzenleneceği bölgede konuşlandırıldı. Yalnızca 250 kişinin kongreye katılmasına izin veren polis, kongreye canlı yayınla bağlanan Ebu Sitta'nın konuşması sırasında kongreyi bastı. Önce canlı yayını kapatan polis, ardından salonun elektriklerini kesti. Bir saat sonra ise katılanları zorla dışarı çıkardı.

'BU YASAK GEÇERLİ DEĞİL'
Kongreyi organize edenlerin avukatı Nadija Samour, Ebu Sitta'ya yönelik Almanya'da "sözde faaliyet yasağı" bulunduğu gerekçesiyle polisin etkinliğe müdahale ettiğini belirtti. Samour, "Programın haftalardır kamuoyuna açık olmasına ve bu sabah polisle bunu konuşmamıza rağmen bize bildirilmedi" dedi. Samour, yasalara göre faaliyet yasağının kişinin fiziksel olarak burada olmasına bağlı olduğunu anlattıklarını dile getirerek, "Ebu Sitta burada olmadığı için yazılı olarak elimizde olmayan bu faaliyet yasağı geçerli değildir" ifadelerini kullandı. 

Polisin Ebu Sitta'nın kışkırtıcı sözler sarf ettiğini öne süren Samour, Ebu Sitta'nın 1,5 dakikalık konuşmasında nasıl kışkırtıcı sözler sarf ettiğinin incelediğini anlattı. Samour, Ebu Sitta ile canlı yayını iptal edip programa devam etme talebinin de polis tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Berlin polisi de sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Filistin Kongresi'ne siyasi faaliyeti yasağı bulunan bir kişinin bağlandığı belirtilerek, "Geçmişte antisemit veya şiddeti yücelten açıklamalarda bulunmuş olan bir konuşmacının tekrar bağlanma riski bulunmaktadır. Bu yüzden toplantı sonlandırıldı ve cumartesi ve pazar günleri için de yasak getirildi" ifadeleri kullanıldı