3 Mayıs 2024 Cuma

Almanya'da çiftçiler sokağa döküldü

Berlin'de binlerce traktörle sokağa dökülen çiftçiler, hükümetin tarımsal dizel sübvansiyonunu kaldırmak istemesine tepki gösterdi. Çiftçiler, Maliye Bakanı Lindner'i protesto etti, "Koalisyon hükümeti gitmeli" dedi.

Almanya'da çiftçiler, hükümetin tarımsal dizel sübvansiyonunu kaldırmak istemesine karşı sokağa çıktı.

Almanya hükümeti, yılda yaklaşık 1 milyar euro tasarruf sağlamaya yönelik bütçe kesintilerinin bir parçası olarak çiftçilerin araçlarına vergi muafiyetini kaldırmayı ve tarımsal dizel sübvansiyonunu sonlandırmayı planlamış, ancak Aralık 2023'te çiftçilerin düzenlediği protestoların ardından bu kesintiler hafifletilmişti. Hükümet, çiftçiler için tarımsal mazot üzerindeki vergi indirimine aniden son vermek yerine, bunu bu yıl için yüzde 40, 2025 için yüzde 30 oranında azaltmayı, 2026'dan itibaren de tamamen kaldırmayı planladığını ve çiftçilerin araçlarına vergi muafiyetini kaldırmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Alman Çiftçiler Birliği, bunun Alman tarımını rekabetçi tutmak için yeterli olmadığını savunmuş ve bütçede kesintilerin yükünün haksız yere kendilerine yüklendiğini, vergi indirimlerinin sona ermesinin çiftlikleri iflas ettireceğini ifade etmişti.

Tarımsal dizel sübvansiyonun kaldırılmak istenmesine karşı Brandenburg Kapsı önünde kurulan sahnede, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied ve diğer sektörlerin temsilcileri konuşmalar yaptı.

Lindner sahneye çıktığında ve konuşması sırasında, göstericiler tarafından protesto edildi. "Defol" ve "Koalisyon hükümeti gitmeli" şeklinde slogan atan göstericiler, Lindner'i ıslıklarla ve "yuh" sesleriyle protesto etti. Lindner, çiftçilerin protestosunun başarılı olduğunu, hükümetin, "çiftçilerin argümanlarını duyduğunu" belirtti. Hükümetin kararlarını hafiflettiğine söyleyen Lindner, çiftçiler için vergi muafiyetinin devam edeceğini ve tarımsal dizel sübvansiyonun kademli olarak kaldırılacağını anlattı.