20 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya SKB, 7. Kongresini Gerçekleştirdi

7. Kongresini tamamlayan Almanya SKB, kadın özgürlük mücadelesinin güncel sorunlarını ve çözüm yollarını tartıştı.

Almanya Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 7. Kongresini gerçekleştirdi. Almanya Kasbach'da 8-9 Nisan tarihlerinde gerçekleşen kongrede, kadınlar ilk gün atölyeler düzenlendiler. Cins bilinci nedir? Neden bu bilince sahip olmalıyız?, Kadın devrimi perspektifi, kadın beyanı esastır, ispatı erkeğe aittir ilkesini neden sahipleniyoruz, kadın adaleti-özsavunma neden gereklidir, haktır, yaşamımıza sızan eril dile karşı mücadele ve queer feminizm, postmodernizmin kadın hareketine etkileri olarak 6 başlıkta düzenlenen atölyelerde, kadınlar kadın mücadelesinin güncel sorunlarını ve çözüm yollarını tartıştılar. Deneyimlerini paylaştılar.

Birinci günün sonunda şehir-doğa gezisi ve eğlence düzenlendi. Kongre ikinci gün faaliyet raporu, gelecek dönem perspektifleri ve seçimlerle devam etti. Kongre sonunda yeni yönetim belirlendi. Önümüzdeki dönemde Almanya'da SKB çalışmalarının daha güçlü sürmesi için neler yapmalıyız sorusuna temel başlıklarda öneriler sunuldu ve kongre delegeleri tarafından kabul gördü. Yoğun ve aktif geçen kongrede, tüm eksikliklere rağmen, SKB'nin bunduğu şehir ve bölgelerde güncel kadın ve toplum sorunlarına reaksiyon gösterdiği, eylemler örgütlediği ya da düzenlenen organizasyonlarda yer aldığı, 25 Kasım, 8 Mart gibi kadın mücadele günlerinde aktif çalıştığı, deprem dayanışma çalışmalarında yer aldığı vurgulandı.

Şiddet ve baskıya uğrayan kadınlarla dayanışma ve özsavunma gerçekleştirme konusunda da pratik örnekler yapıldığı belirtildi. Türkiye'de gerçekleşecek 14 Mayıs seçimlerinde sosyalist kadınların Emek Özgürük İttifakı'nın destekleyecekleri ama cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet ittifakı adayı Kılıçdaroğlu'nu desteklemeyeceklerini de belirttiler.

Bu yüzyılın "kadın devrimleri çağı" olacağını öngördüklerini hatırlatan SKB, dünyanın farklı coğrafyalarında, başta İran ve Afgan kadınlarının verdikleri var oluş mücadelesinin, Rojova'daki kadın özgürlük mücadelesinin, Polonya'da Kürtaj hakkı eylemlerinin , Brezilya'da kadın cinayetlerine karşı mücadelenin bu gerçeği pekiştiren örnekler olduğunu belirterek, kadının gerçek anlamda özgürlük ve eşitliğinin sosyalist mücadele ile elde edilebileceğini söyledi.