3 Mayıs 2024 Cuma

Almanya, Avusturya ve Fransa'da Cumartesi Anneleri'ne destek

Almanya, Avusturya ve Fransa'da 1 Eylül ve Cumartesi Anneleri'ne destek eylemleri düzenlendi.
Almanya, Avusturya ve Fransa'da 1 Eylül ve Cumartesi Anneleri'ne destek eylemleri düzenlendi.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart kentinde, AKP/Saray rejiminin 700. haftada saldırdığı Cumartesi Anneleri'ne destek eylemi yaptı. Stuttgart Cumartesi Anneleri İnisiyatifi öncülüğünde yapılan eylemde konuşan Aynur Karakaya, "Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemlerine dönük polis müdahalesi başka bir ruhu da ortaya çıkardı. CHP'lisi, HDP'lisi, sosyalisti, insan hakları savunucusu, birçok görüş ve düşünceden insan vardı. Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırı, 90'lı yıllardaki saldırılardan faklı değil. Çünkü o dönemde söz sahibi olan Çiller ve Ağar ile bu dönemde de söz sahibi olanlar arasında hiçbir fark yoktur" dedi.
 
Stuttgart Courage Kadın temsilcisi Eli Klotz ise Cumartesi Anneleri ile dayanışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi. Klotz, "Bütün muhalefet tutuklanıyor, işten atılıyor, işkencelere maruz kalıyor. Bu diktatör Eylül'de Almanya'ya gelecek. Erdoğan'ın Berlin ziyaretine karşı 'Erdogan Not Welcome' inisiyatifi kuruldu. Onun için 29 Eylül'de yapılacak protesto eyleminde bizler de yer alıp, tavrımızı belirleyeceğiz" diye konuştu.
 
FRANKFURT
 
Almanya'nın Frankfurt kentinde de Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amacıyla Hauptwache Meydanı'nda bir oturma eylemi düzenlendi.
 
Eyleme çok sayıda kayıp yakını katıldı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler, onlara ait olan ayakkabılarını fotoğrafıyla birlikte yere serdi. "Cumartesi Anneleri yalnız değildir" pankartı açan kayıp yakınları "Cumartesi Anneleri yalnız değildir" sloganları da attı.
 
Eylemde yapılan konuşmalarda annelerinin eylemlerini bütün baskılara rağmen bu haftada evlatlarını hesabını sorduğunu belirtti.
 
PARİS
 
Fransa'nın başkenti Paris'te Cumartesi Annelleri'yle dayanışmak için "701. haftada her yerdeyiz" şiarıyla eylem yapıldı. 
 
Strasbourg Saint Denis Metrosu yanında HDK-Fransa'nın çağrısı ile yapılan eyleme, CDK-F, ACTIT, ODAK, BİR- KAR, FEDA, FUAF, TJK-F, SKB, ADHK, Partizan, SYKP, ICOR ve Proleter Devrimci Duruş gibi kurum temsilcileri katıldı. 
 
Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ile 'Beni bul anne' pankartı açıldı.
 
Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırının kınandığı eylemde, "Annelerin adalet mücadelesinde her zaman destekçi olacağız" diye belirtildi.
 
SYDNEY
 
Avustralya'nın başkenti Sydney'de Cumartesi Anneleri'nin 701. eylemi ile dayanışmak ve Türk devlet güçlerinin saldırılarını protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Sydney DKTM Kadın Komisyonu'nun çağrısıyla yapılan eyleme DKTM, İHD, Demokratik Aleviler Birliği ve KNK destek verdi. Bir saat süren oturma eylemi sırasında kayıp yakınlarının fotoğrafları taşındı. Eylemde, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yapılan konuşmalarda, kaybetmenin devlet politikası olduğu belirtilirken, Türkiye'de kayıplara karşı verilen mücadelenin tarihi anlatıldı.
 
AKP'nin kayıpların akıbetinin açıklanması için bugüne kadar hiçbir adım atmadığına dikkat çekilen konuşmalarda, geçen hafta Cumartesi Anneleri'ne yönelik polis saldırısına da tepki gösterildi. 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi anlatan bildirilerin dağıtıldığı eylemde konuşan KNK Sydney Temsilcisi İsmet Taştan, "Sayın Öcalan derhal avukatları ve ailesiyle görüştürülmeli. Uluslararası Af Örgütü, CPT Kürt halkının hassasiyetine sessiz kalmamalı. Biran önce bir heyetin İmralı'ya gitmesi gerekiyor" dedi.