24 Nisan 2024 Çarşamba

Akın: Kendi kaderimiz için kolektif tartışmalarımızı sürdüreceğiz

HDP ve Yeşil Sol Parti PM toplantısının açılışında konuşan İbrahim Akın, "Hem Kürt halkını birbirine düşürmeye çalışanlara hem Türkiye muhalefetinin sözünü söylememizi engellemeye ve terörize etmeye çalışanlara karşı daha güçlü ve iddialı duracağımızı ifade etmek isterim" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Parti Meclisleri, Ankara'da bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın yaptı.

Seçim sonuçları üzerine yoğun bir tartışma süreci içine girdiklerini belirten Akın, Türkiye tarihinde görülmemiş anti-demokratik, adaletsiz, hukuksuz bir seçim süreciyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Devletin bütün olanaklarının kendilerine karşı harekete geçirildiğini kaydeden Akın, "Ama sonuç itibariyle, ortaya koyduğumuz siyasal hedeflerimiz bakımından eksiklerimizle ve zaaflarımızla da yüzleşmemiz gerekir. Saray rejimini değiştirmek için elimizden geleni yapmamıza rağmen bir bütün olarak muhalefetin başarısızlığı ve kendi hanemize düşen başarısızlığı kabul ediyoruz" dedi.

Demokratik cumhuriyeti ve bu kapsamda güçlü bir şekilde parlamentoda yer almayı hedeflediklerini hatırlatan Akın, burada da bir başarısızlığın ortaya çıktığını belirtti. Bütün bunlara rağmen bunların altında kalacak bir durum olmadığını söyleyen Akın, halkın yüzde 50'sinin değişim istediğini vurguladı.

Saray rejiminin yarattığı tahribatın ortaya döküldüğünü kaydeden Akın, ekonominin iflas ettiğini söyledi. Akın, şöyle devam etti: "Bunların faturasını halka tahvil etmeye çalışan Saray rejimine sesleniyoruz; bunu asla kabul etmeyeceğiz. Kendinizi kurtarmak için, saraylarınızı kurtarmak için yürüttüğünüz talan politikası iflas etti. Bu iflasın faturasını emekçilere, halka ödetmelerini kabul etmeyeceğiz."

Seçim sonrası tartışmalarını şeffaf ve kolektif olarak yürüteceklerini vurgulayan Akın, "Sandıktan uzaklaşmaları için her şey yapılmasına rağmen özellikle Kürdistan coğrafyasındaki halklarımızı, Kürt halkını onurlu direnişleri ve partimize gösterdikleri ilgi için selamlamak istiyorum. Bütün baskılara rağmen, seçim dönemindeki her türlü saldırıya rağmen Saray'a kaybettirme kararımıza gösterdikleri tutumdan dolayı da halkımızın önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

Kendi kaderlerini belirleme konusunda halkla ve içeride, dışarıda tüm arkadaşlarla tartışmalar yürüteceklerinin altını çizen Akın, "Hiçbir şeyin gizli kalmasını, üstünün örtülmesini istemiyoruz. Bu konuda açık bir tartışmanın yürütülmesinden yanayız ama altını çizerek şunu ifade etmek isterim; bizim altımızı oymak için, bizi birbirimize düşürmek için yürütülen tartışmalara da pirim vermeyeceğiz" dedi.

Akın, şöyle devam etti: "Ama bu tartışmaların bizi yıpratacak, muhalefetin sözcüsü olma iddiamızı bertaraf etmeye çalışacak bir yöne evrilmesine de izin vermeyeceğiz. Hem Kürt halkını birbirine düşürmeye çalışanlara hem Türkiye muhalefetinin sözünü söylememizi engellemeye ve terörize etmeye çalışanlara karşı daha güçlü ve iddialı duracağımızı ifade etmek isterim. Kongremiz öncesi en büyük kurulumuz olan Parti Meclisimizin de bu tartışmaları kolektif olarak yürütüp toplumla buluşturmasını sağlayacağız."