23 Nisan 2024 Salı

AİHM'den itirafçı beyanlarına ilişkin önemli karar

AİHM itirafçı beyanlarını çürüten bir karar verdi. İtirafçıların menfaatleri doğrultusunda kişiler üzerine ifade verdiğine dikkat çeken AHİM, itirafçı beyanlarıyla verilen cezanın adil yargılama hakkının ihlalini oluşturduğunu kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), itirafçı beyanlarına ilişkin önemli bir karara imza attı.

Slovakya'da iki kardeşin itirafçı beyanlarıyla tutuklanmasının ardından AİHM, Avukat Gökhan Güneş'in sosyal medya paylaşımına göre şu kararı verdi:
🔹"Ulusal mahkemelerin itirafçı tanıkların suçlayıcı ifade vermekteki menfaatlerini gereği gibi göz önüne almadıklarını belirtti,
🔹Yerel mahkeme kararlarındaki itirafçı ifadelerinin 'özel bir dikkatle' incelendiği şeklindeki soyut gerekçeleri yeterli görmemiş ve gerçeği söylemektense lehine beyanda bulunmakta menfaati olan tanık ifadesine dayanılmasını adil yargılanma hakkının ihlaline neden olduğunu belirtti."

Türkiye'de çok sayıda devrimci ajanlık dayatmasına maruz kalıyor. Öte yandan etkin pişmanlıktan faydalanmak için itirafçı olan kişilerin beyanları doğrultusunda ise devrimcilerin evleri basılıyor, gözaltına alınıp, tutuklanıyor.