27 Nisan 2024 Cumartesi

Agrobay işçileri Ankara'da: Devlet de kolluk da bizi sınamasın

Gasp edilmek istenen hakları için Ankara'ya yürüyen Agrobay işçileri, İYİP ve AKP tarafından oyalanmak istendi. Polisin çeşitli engeliyle karşılaşan işçiler, sorun çözülmeden Ankara'dan gitmeyeceklerinin altını çizdi. İşçilerin Ankara'da temasları sürüyor. 

Agrobay işçilerinin yürüyüşü 8. gününde Ankara'ya ulaştı. Sabahın erken saatlerinde Ankara'ya varan işçiler, "Tırnaksız bıraktığınız ellerimizle yakanızdayız. Bizden çaldığınız her şeyi geri alacağız" pankartı ve sloganlarla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne geldi. 

BAKANLIKLA İLK GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
Bakanlıkla görüşme talebinde bulunan işçiler adına üç kişi görüşme gerçekleştirdi. Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, görüşmenin ardından kısa bir açıklama yaptı. Perşembe günü de bir görüşme gerçekliştirdiklerini ve herhangi bir sonuç alamadıklarını hatırlatan Kocagöz, muhatap alınacak kişilerin kendileri olmadığının söylendiğini anımsattı. Kocagöz, "Çalışma genel müdürü ile yeniden görüşme yaptık. Bugün saat 16'da Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ile görüşme yapılabileceğine dair teyitte bulundu. Biz de heyet olarak bu görüşmeye katılacağız" dedi. 

Sendikal faaliyete yönelik Anayasa'ya aykırı uygulamanın, sendikal faaliyet yürüttüğü için işten çıkarmanın cezasız kalmaması ve işçilerin haklarının alınması için Bakanlığı muhatap aldıklarının altını çizdi.

AKP ÖNÜNDE BEKLEMELERİ ENGELLENMEK İSTENDİ
Ardından işçiler ve sendika AKP Genel Merkezi önüne gitti. Ancak burada polis engeliyle karşılaştılar. İşçilerin araçtan dahi inmesine izin vermeyen polis, AKP Genel Merkezi'nin önüne ithafen "burası devletin kalbi" dedi. Yalnızca görüşmeye gidecek üç kişilik heyetin araçtan inmesine izin verdi. Tarım Sen Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, Bakanlık önüne sloganlarla gittiklerini, açıklama yapıtıklarını hatırlattı.

POLİS ARAÇTA BEKLEMEYE ZORLADI
İşçiler daha sonra İYİP Genel Merkezi önüne geçti, burada da aynı polis tavrıyla karşılaştı. Polis işçilerin araçtan inmesini engellemeye çalıştı, önlükle genel merkez önünde durmalarını söyledi. 

'DEVLET DE KOLLUK DA BİZİ SINAMASIN'
Gerçekleşen görüşmeler ilişkin Yılmaz bir açıklama yaptı. Ankara'ya yürüyüşün nedeni olan gasp edilen hakların, işçilerin hakkı olduğunun altını çizen Yılmaz, "Bu korku bize ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Bir kere  daha emin oluyoruz. İstediği kadar baskı yapsınlar. Biz normalde kenarda bekleyecektik, slogan atıyoruz, açıklama yapıyoruz. İşi zora bükmesinler. Çalışma Bakanı, AKP, İYİP, CHP. Devlet de kolluk da bizi sınamasın. Haklarımız için buradayız. Almadan da geri dönmeyeceğiz. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar" ifadelerini kullandı. 

İYİP İŞÇİLERİ BAŞINDAN SAVDI: YETKİLİ KİMSE YOK
İYİP ile yapılan görüşmede kendilerine "not alıyoruz, yetkili kimse yok" dendiğini aktaran Yılmaz, yetkilinin Sedat Aksakallı olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Sedat Aksakallı, Agrobay'ın avukatlığnı yapmış biri. Şirketle doğrudan ilişkilidir. İYİP'li seçmenlere, özellikle işçilere sesleniyoruz. İYİP'in Agrobay işçilerine gösterdiği bu tavır tüm işçi sınıfına, işçilerin sorunlarına nasıl baktığının göstergesidir. Oy atma pratiklerini tekrar düşünmelerini istiyoruz" çağrısı yaptı. 

AKP ADAYI İÇİN MİTİNG DÜZENLEYEN YILDIRIM'IN AKP İLE İLGİSİ YOKMUŞ
Özellikle Binali Yıldırım'la görüşmek istediklerini ancak AKP'nin "Binali Yıldırım'ın bizle ilgisi yok" iddiasında bulunduğunu söyleyen Yılmaz, "Binali Yıldırım'ın AKP ile ilgisi yoksa, neden AKP'nin Bergama adayı Sadık Doğruer için Agrobay serasında Yıldırım miting düzenliyor" dedi. "Gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar" diyerek tepki gösteren Yılmaz, Binali Yıldırım İstanbul'daymış gerekirse buraya gelecek, Sedat Aksakallı neredeyse buraya gelecek. Biz sorun çözülmeden buradan gitmeyeceğiz" uyarısı yaptı.  

Son olarak CHP Genel Merkezi ile görüşmeye giden işçiler burada kısa bir açıklama yaptı. İşçiler, kamuoyunan desteğini istedi.