28 Nisan 2024 Pazar

'Ağrı halkı gereken cevabı verecek'

DEM Parti, final Newroz kutlamasını Ağrı'da on binlerin katılımıyla gerçekleştirdi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Ağrı sandıkta gereken cevabı verecek mi? Biz kazanırsak yoksullar kazanacak, emekçiler kazanacak" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ağrı'da bulunan Dörtyol Meydanı'nda Newroz finalini gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinde iki koldan binlerce kişi yürüyüşle meydana geldi. Yürüyüş ve toplanma boyunca sık sık "Bijî Serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri ise "Artık hiç kimse dilimizi kültürümüzü inkar edecek kudreti kendinde göremeyecek" pankartı açtı. Alanda, "Yüreği zafer tutkusuyla yananlar ancak bizimle yürüyebilir", "Özgürlük kendini yönetmekle başlar", "Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır", "Direnen ben, direnen halktır", "Çalakiya girtiyan didome berxwedana wan berxwedana me ye" döviz ve pankartları açıldı.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan mitingde, tertip komitesi ve DEM Parti İl Eşbaşkanları halkı selamladı.

AKKUŞ: ÇETELER, HIRSIZLARA BÜYÜK BİR CEVAP VERELİM
DEM Parti Ağrı Belediye Eşbaşkan adayı Mehmet Akkuş, Ağrı'nın AKP eliyle harap edildiğini belirterek, "AKP'nin adayı sanki şu ana kadar belediye onların değil gibi konuşuyor, bu halktan oy istiyor. Bu halkın parasını, emeklerini ve çocukların geleceğini nasıl çaldığınızın hesabını önce verin. Ama onlarda öyle bir ahlak yok. Ağrı'nın çeteleri, hırsızları kol kola girmiş ve bize karşı çalışıyorlar. Çünkü bunlar büyük bir soyguna hazırlanıyor. Halkımızın buna büyük bir cevap vermesi gerekiyor" dedi.

ARAS: ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI
DEM Parti Ağrı Belediye Eşbaşkan adayı Hazal Aras ise, "AKP'nin Ağrı'da derinleştirdiği yoksulluğu, yolsuzluğa, çamura, çöpe 'hayır' demek için sandığa gideceğiz. Hayvancılığı bitiren, gençlerimizi doğduğu yerde doyurmayan ve onların göç etmesini sağlayan, belediyenin kaynaklarını çarçur eden AKP'ye 'hayır' demek için sandığa gideceğiz. Artık değişim zamanı ve değişimin partisi DEM Partidir" ifadelerini kullandı.

BAKIRHAN: AĞRI HALKI DESTAN YAZACAK
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Newroz haksızlığa, zulme ve yok saymaya karşı Kürt'ün direniş bayramıdır. Diriliş bayramıdır" diyerek, gittikleri her Newroz mitinginin Ağrı'daki gibi kitlesel ve coşkulu büyük mitinglere dönüştüğünü söyledi.

31 Mart'ta Ağrı halkının destan yazacağını belirten Bakırhan, "Ağrı halkı mücadeleyi, direnişi, partisini sahiplenmeyi seçimlerde defalarca gösterdi. İnşallah bu sefer de haramzadelerden, Türkiye'nin ekonomisini uçuruma yuvarlayanlardan sandıkta büyük bir hesap soracaktır" dedi.

'NEWROZ'DA MİLYONLAR BARIŞ SESİNİ YÜKSELTTİ'
Newroz meydanlarında Kürt halkının, Türkiye halklarının, emekçilerinin bir kez daha Kürt sorununun müzakereyle çözülmesini istediğini belirten Bakırhan, "Newroz'daki milyonlar Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılmasını istedi. Gençler ve kadınlar adil, eşitlikçi ve demokratik bir Türkiye olsun, Kürtler anadilini özgürce konuşsun dedi. Newroz'da milyonlar barış sesini yükseltti" dedi.

Erdoğan ve iktidarın savaş ve operasyon çağrılarını sürdürdüğünü vurgulayan Bakırhan, "Çözüm Kobanî'ye, Süleymaniye'ye, Qamişlo'ya yani Kürtlerin yaşadığı yerlere operasyon yapmakta değildir; çözüm, ülke ülke gezip seçim sonrasında Kürtlerin başına top mermi yağdıracak kirli planlar yapmakta değildir. Çözüm; Ağrı'dadır, diyalogdadır, müzakerededir, Kürt halkının iradesini tanımaktadır" dedi.

Kürt halkını yok sayan AKP'nin adayının "Ben de Kürt'üm" demesine tepki gösteren Bakırhan, "Kürtlerin Ağrı'da sana verdiği her oy kime gidiyor? Devlet Bahçeli'ye, kurt ittifakına, JİTEM ittifakına gidiyor. Madem Kürt'sün, Doğubayazıt'ta Ehmedê Xanî'nin mezarı yıkılırken sen neredeydin? Alim Ehmedê Xanî'nin mezarı yıkılırken 'Ben de Kürt'üm' diyen AKP'nin adayı neredeydi? Yoktu. Şeyh Said'e Meclis'te hakaret edildiğinde neredeydiler? Her zamanki gibi yoktular. Çünkü onlar zulmün yanındadır, onlar sizi reddedenlerin yanındadır, onlar belediyeleri soyup soğana çevirenlerin yanındadır" ifadelerini kullandı.

'BİZ KAZANIRSAK EMEKÇİLER KAZANACAK'
Emeklilerin açlığa terk edildiğini, asgari ücretin 17 bin, en ucuz ev kirasının 10 bin lira olduğunu belirten Bakırhan, şöyle devam etti: "Saraydakiler başlarını çıkarıp Kürtlerin, emekçilerin, yoksulların yaşadığı yoksulluğu görsün. Onlar görmezse, biz ne yapacağız 31 Mart'ta? Ağrı sandıkta gereken cevabı verecek mi? Biz kazanırsak yoksullar kazanacak, emekçiler kazanacak. Emekçi halkımızı ele muhtaç etmeyeceğiz. Açta, açıkta insanımız kalmayacak. Gençlerimiz uyuşturucuya bulaşmayacak. Gençlerimiz göç yollarında yaşamını yitirmeyecek. Doğduğumuz bu bereketli topraklar üzerinde insanca refah içerisinde hep birlikte yaşayacağız."

Ağrı Belediyesi'nin 19 yıldır AKP'de olduğuna dikkat çeken Bakırhan, Ağrı'da hiçbir altyapının olmadığına işaret etti. Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu ifade eden Bakırhan, "İktidarını kaybedenler şimdi yine savaş, çatışma, operasyon diyor. Biz Ağrı'dan diyoruz ki bu yol yol değildir. Bu yol çıkmaz yoldur. Bu yol emekçiyi, yoksulu, açlığa terk eder. Bu yol insanları ekmeğe muhtaç eder. Asıl yol, Ağrı'da dile gelen talepleri dinlemektedir. Buyurun gelin, operasyonlardan vazgeçin, masayı kurun, Kürt halkına sorun" dedi.

'AKP'Yİ AĞRI'DA TABELA PARTİSİ YAPACAĞIZ'
Savaş ve çatışmanın Türkiye halklarının yararına olmadığını vurgulayan Bakırhan, AKP'den kimseye bir yarar gelmeyeceğini söyledi. Türkiye'nin en yoksul 3 kentinden birisinin Ağrı olduğunu ifade eden Bakırhan, "19 yıl belediyeyi yönettiler, 22 yıldır iktidardalar. Peki, kadın arkadaşlar sizin için herhangi bir iş sahası yarattılar mı? Gençler niye ülke dışına gidiyorsunuz? İşsizlikten dolayı. Başka kentlere fabrika yapıyorlar. Sonra buraya geliyor 'Ben de Kürt'üm' diyor. Haydi başka kapıya! Ağrılıların kapısı sana kapalı" dedi.

AKP'yi Ağrı'da tabela partisi yapacaklarını söyleyen Bakırhan, "O kadar utanmazlar ki insanları önce yoksullaştırıyorlar, sonra yardım kolileriyle dilencilik yapıyorlar. Bakın; onların verdiği yardım kolileri sizindir, kendi ceplerinden vermiyorlar. Size ne veriyorlarsa alın; helaldir, sizin malınızdır, geri çevirmeyin ama sandıkta asla oyunuzu vermeyin" ifadelerini kullandı.

Ağrı Belediyesi'ni almaya 6 gün kaldığını söyleyen Bakırhan, kaçak seçmen uygulamasına işaret etti. "Belediyeleri alacağımız yere dışarıdan asker, polis, kolluk kuvveti getiriyorlar, sonra da buna demokrasi diyorlar. Ancak Kürt halkı karar verdiği zaman, birliğini ve ittifakını güçlendirdiği zaman değil haram seçmen Türkiye'yi yığsa da Ağrı halkı kesinlikle bu haramzadelere karşı iradesini sandıkta ortaya koyar" dedi.

Newroz kutlaması, müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.