28 Nisan 2024 Pazar

AGİF: İstanbul 3. havalimanı işçileriyle dayanışmayı yükselt

AGİF, İstanbul'da 3. havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle direnişe başlayan ve gözaltına alınan işçiler ile dayanışma çağrısı yaptı.
Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), İstanbul'da 3. havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle direnişe başlayan ve gözaltına alınan işçiler ile dayanışma çağrısı yaptı.
 
AGİF, "İstanbul'da inşaatı süren 3. havalimanı şantiyesinde işçiler, 14 Eylül sabahı yaşanan servis kazasının ardından direnişe başladılar. Yaşanan iş cinayetlerine, insanlık dışı yaşam koşullarına, ödenmeyen maaşlar ve sağlıksız, güvenliksiz, zorba yöntemlere artık dur demek için, işçiler iş bırakarak tepki gösterdi. Binlerce işçinin haklı ve insanca talepleri devleti çok rahatsız etmiş olacak ki eylem yapan yüzlerce işçi polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındı" dedi.
 
Havalimanı şantiyesinde bugüne kadar yüzlerce işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden tamamen yoksun koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığı için yaralandı, sakat kaldı ve hayatını kaybettiğine dikkat çeken AGİF, "Yaşanan cinayetlere, ödenmeyen maaşlara, adeta toplama kampına çevrilen şantiye koşullarına, tahta kurusuyla dolu yataklara, hijyen ve sağlık sorunlarına karşı, daha insani, daha katlanılabilinir bir iş yaşamı için direnen işçileri vatan haini, terörist ilan eden Erdoğan ve AKP hükümeti toplumun tüm kesimlerine uyguladığı şiddet politikasını hakları için mücadele eden işçilere de uygulamıştır. AKP yüzlerce işçiyi ve sendikacıyı gözaltına alarak tek kelimeyle devlet terörü uygulamıştır" diye kaydetti.
 
15 Eylül sabahı işçilerin kaldığı kampları basan jandarmanın, aralarında İnşaat-İş Sendikası yöneticilerininde olduğu yaklaşık 600 işçiyi gözaltına aldığı ifade edilen AGİF, "Sendikacıların, avukatların, milletvekillerinin, basının inşaat alanına girmesini yasaklamanın nedeni nedir? Hangi usulsüzlük, hangi kuralsızlık devleti panikletmiştir?" diye sordu.
 
En temel hakları için ezilen, hor görülen, çalışma şartlarının iyileştirilmemesinin bedelini canıyla ödeyen insanların hak arama mücadelesine biber gazı ve polis copu ile saldırmanın haksız olduklarının en açık kanıtı olduğu vurgulanan açıklamada, "Havalimanı işçilerin kanının, canının üzerine inşa ediliyor. Yaşanan iş cinayetlerinin, insanlik dışı yaşam koşullarının sorumlusu devlettir" diye belirtildi.
 
Bu projeyi bir çevre katliamıyla başlatan devletin, işçilerin katledilmesine imza atarak sürdürdüğüne dikkat çeken AGİF, "3. havalimanı projesinin yapılacağı duyurulduğundan bugüne çeşitli çevre örgütleri, akademik çalışma yapan kurumlar, havalimanının yaratacağı ekonomik ve ekolojik tahribatı raporlarla ortaya koydu. İstanbul'un Kuzey Ormanları'nın canına okunacağı, göl, gölet ve derelerin yok olacağı, canlı yaşamının olumsuz etkileneceği ısrarla anlatıldı" dedi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Bu proje aynı zamanda eko kırım ve kent kıyım projesidir. 3. havalimanı projesi, hem insan, hem doğa katliamına sebep olmuştur. AKP iktidara geldiğinden beri onyıllardır varolan talan, yağma ve kırım politikalarının devamcısı olarak halklarımıza cehennemi yaşatmıştır.
 
"Bizler Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) olarak işçilerin taleplerinin kabul edilmesini ve duyarlı tüm kamoyunun havaalanı işçileri ile dayanışmayı yükseltmeye davet ediyoruz."