20 Nisan 2024 Cumartesi

Afganistan'da kadınlar Taliban'a direnmeye devam ediyor

Afganistan'da ABD'nin iktidarı Taliban'a devretmesinin birinci yıldönümünde sokaklara dökülen kadınlar, eşitsizliğe boyun eğmeyeceklerini vurgulayarak; ekmek, iş ve özgürlük için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Afganistan'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) iktidarı Taliban'a devretmesinin 1'inci yıldönümü öncesi sokağa çıkan kadınlar iş ve özgürlük istedi. Başkent Kabil'de "15 Ağustos kara bir gündür" pankartıyla Eğitim Bakanlığı'na yürüyen 40'ı aşkın kadın, Taliban'ın on binlerce kadın ve kız çocuğunun eğitim hakkını engellemesine itiraz etti.

Taliban'ın iktidarda geçirdiği bir yılın ardından hala bu hükümete rızalarının olmadığını vurgulayan kadınlar, sessiz kalmayacaklarını ve eşitsizliğe karşı duracaklarını haykırdı.

Taliban askerleri, "Adalet", "Köleliğe hayır", "Politik katılım istiyoruz" ve "Cahillikten bıktık" sloganlarıyla yürüyen kadınların üzerine ateş açtı. Askerler, açtıkları ateş sonrası etraftaki dükkanlara sığınan kadınları gözaltına almak için dükkanları bastı ve işkenceyle kadınları dışarı sürükledi. Kadınlar, Taliban'ın bütün saldırılarına karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Taliban, başa geldiği andan itibaren kadın haklarına dönük saldırılarını sürdürüyor. Kadınların yalnız başına seyahat etmesini yasaklayan ve kamusal alanları sadece erkeklerin girişinin kapatıldığı belirli günlerde ziyaret edebileceği kararı alan Taliban, son olarak kadınların halk içerisinde yüzlerini de kapatmalarını zorunlu kıldı. Taliban'ın bütün baskı ve yasaklarına rağmen illegal biçimlerde örgütlenmeyi sürdüren ve yıl boyu çeşitli eylemler düzenleyen pek çok kadın ise tutuklandı.