19 Mayıs 2024 Pazar

Adil Demirci: Muhalif kimliğimden dolayı tutuklandım

ETHA muhabiri Adil Demirci'nin aralarında olduğu 23 kişinin duruşması görülüyor. Demirci savunmasında "Muhalif kimliğimden dolayı bu cenazelere katıldım. Cenazeye katılmak en doğal hak" dedi.
ETHA muhabiri Adil Demirci, ESP MYK Üyesi Mesut Çeki ve SGDF MYK Üyesi Özge Doğan'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 23 kişinin yargılandığı dava Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Davayı Almanya SPD Milletvekili Rolf Muetzenich, Almanya Sol Parti Milletvekili Heike Haendel, Alman Gazeteci -Yazar Guenter Wallraff, NRW eski Eyalet Bakanı Anke Brunn, Alman Konsolosu Michael Reifenstuehl izledi.
 
GAZETECİLİK FAALİYETLERİMDEN DOLAYI TUTUKLUYUM
 
İlk sözü alan ETHA muhabiri Adil Demirci, kanser hastası annesiyle birlikte İstanbul'a ziyarete geldiklerini söyledi. Demirci, "Havalimanında hiçbir sorun yaşamamasına rağmen kaldığım ev basıldı. Türkiye'ye 2015'te doktora yapmak için geldim. ETHA'da İngilizce ve Almanca çeviriler yaptım. Yeliz Erbay ve Şirin Öter'in cenazesine de muhalif kimliğimden dolayı katıldım. 5 yıl önce Serkan Tosun cenazesine ise IŞİD çetesine karşı mücadelede hayatına kaybettiği için katıldım. Söz konusu cenazelere IŞİD'e karşı olduğum için katıldım. Katıldığım eylemlerde herhangi bir polis müdahalesi yoktu, insani, en doğal hakkımdır cenazeye katılmak. 7 aydır gazetecilik faaliyetlerimden dolayı tutukluyum ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.
 
Demirci'nin avukatı Mustafa Peköz de ETHA'nın tüzel bir kişilik olduğunu vurgulayarak yasadışı olmadığını, "Eğer yasadışıysa neden kapatılma kararı yok" diye sordu. Peköz şunları söyledi: "Eğer ETHA ve AGİT yasadışı olsaydı, dünya çapında müvekkilimizle ilgili haberler yapılmazdı. Eğer bunlar yaşadışıysa müvekkilimizle ilgili haberler de yasadışı olurdu."
 
Duruşma devam ediyor.