12 Mayıs 2024 Pazar

ABD'de üniversite öğrencileri Filistin için ayakta

Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik katliam saldırılarına karşı ABD'de üniversite öğrencileri eylemlerini sürdürüyor. Columbia Üniversitesi'ndeki öğrencilerin gözaltına alınmasının ardından ABD geneline yayılan eylemlerde öğrenciler, siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamlarını durdurmasını istedi.

ABD'nin birçok eyaletinde Filistin halkına destek eylemleri, üniversite yönetimlerinin engelleri ve polisin saldırılarına rağmen sürüyor. Öğrenciler, üniversitelerinin İsrail'e desteğini kesmesini istiyor. Öğrenciler, üniversite kampüslerindeki açık alanlarda toplanıp kamp kurarken, üniversite ve yerel hükümet yetkilileri, gözaltı, uzaklaştırma cezası ve çalışanları işten çıkarma tehdidi ile eylemleri engellemeye çalışsa da başarılı olamıyor.

New York kentindeki Columbia Üniversitesinde öğrenciler eylemlerinde iki haftayı geride bıraktı. Üniversite yönetimi öğrencilere yönelik baskılarını sürdürmesine rağmen eylem kararlılıkla sürüyor.

Los Angeles'ta yer alan California Üniversitesi (UCLA) öğrencilerinin, siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırısına karşı çıkmak amacıyla kampüste kurduğu Gazze Dayanışma Kampı, üçüncü gününde devam etti.

California Politeknik Eyalet Üniversitesi yönetimi, kampüse giriş yasağı getirerek eylemi engellemeye çalışıyor. Üniversite yönetimi yasağı eğitim döneminin bitişi olan 10 Mayıs'a kadar uzattığını açıkladı. Bu arada eyleme yönelik saldırıda 3 öğrenci gözaltına alındı.

Northwestern Üniversitesi'ndeki eyleme üniversite öğrencilerinin yanı sıra öğretim görevlileri de katılıyor. Üniversitenin Boston kampüsünde, polis Filistin'e destek eylemine katılanlara saldırdı. Üniversite bahçesine çadır kurarak eylemlerini sürdüren öğrencilere ve öğretim görevlilerine yönelik saldırıda 100'dan fazla kişi gözaltına alındı.

Öğrenciler ve öğretim görevlileri polis saldırısına el ele tutuşarak zincir oluşturarak direndi. Polis, öğrenciler ve öğretim görevlilerinin yanı sıra, işkenceli saldırıyı görüntülemeye çalışan basın emekçilerine de saldırdı.

Gözaltına alınan üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri kısa sürede serbest bırakılırken, haklarında disiplin soruşturması başlatılacağı öğrenildi. Üniversite ile ilişkili olmayanların ise tutuklandığı açıklandı.

Bu arada üniversite yönetimi protestoların Yahudi karşıtı bir eyleme dönüştüğünü öne sürerek saldırıları meşrulaştırmaya çalıştı.

New York Eyalet Üniversitesi'ne bağlı Moda Teknoloji Enstitüsü'nde de onlarca öğrenci Filistin'e destek gösterilerine katıldı. Öğrencilerin önünde kamp kurduğu enstitü müzesinin cuma günü kapandığı açıklandı.

Indiana Üniversitesi'nde Filistin'e destek olmak için 24 Nisan'da gösterilerine başlayan öğrencilere polis saldırdı. Okul politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle öğrencilere copla saldıran polis, 34 kişiyi gözaltına aldı.

Florida Üniversitesi kampüsünde 50'ye yakın öğrenci, Filistin'e destek için 24 Nisan'dan bu yana eylemde. Üniversite yönetimi, dün yaptığı açıklamada, gösterilere katılan öğrencilerin 3 yıl uzaklaştırma alabileceği ve çalışanların işten çıkarılacağı tehdidinde bulundu.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde de öğrenciler, çadır kurarak direniş başlattı. Polis çadırlara ve öğrencilere saldırdı, 3 öğrenci gözaltına alındı.

Üniversite Sözcüsü Elena Bras, çadır kurulmasının üniversite politikasına aykırı olduğunu öne sürerek siyonist İsrail'in yanında olduklarını gösterdi.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde de Filistin'e destek eylemine polis saldırısı yaşandı. 16'sı öğrenci 36 kişi gözaltına alındı.

Colorado eyaletindeki Denver Metropolitan Eyalet Üniversitesi, Denver Üniversitesi ve Denver Yüksekokulu'nun ortak kampüsü Auraria'da öğrenciler, Filistin'e destek için eylem yaptı. Auraria kampüsünde kamp kuran öğrencilere polis saldırdı, yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı.

Washington'daki çeşitli üniversitelerden öğrenciler Filistin'e destek için George Washington Üniversitesi kampüsünde eylemlerini sürdürüyor.

Üniversite öğrencisi Selina el Shihabi, "Gazze halkı evlerini kaybetti. Artık çadırlarda yaşıyorlar. Bizler de onlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için kamplar kurduk" dedi.

Kuzey Carolina Üniversitesi öğrencileri üniversite kampüsündeki Polk Parkı'nda Filistin'e destek için yeni kamplar kurdu. Üniversitenin idari işler merkezi olan Güney Binası önünde toplanan 100'den fazla öğrenci, üniversitenin İsrail'le bağlarını koparmasını istedi.

Texas Üniversitesi'nin Austin yerleşkesinde toplanan öğrencilerden gözaltına alınanların sayısı 57'ye yükseldi.

Üniversite kampüsüne polisi çağıran Texas Valisi Greg Abbott, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eylemin Yahudi karşıtı olduğunu öne sürdü, eylemlere katılan öğrencilerin okuldan atılması tehdidinde bulundu.