25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de kadınlar kürtaj yasağına karşı Beyaz Saray önünde toplandı

Beyaz Saray önünde toplanan binlerce kadın, kürtaj yasağı kararını protesto etti. Kadın Yürüyüşü grubunun "Öfke yazı" çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde, kürtaj yasağının kaldırılması çağrısı yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Washington D.C'de Beyaz Saray önünde toplanan binlerce kadın, Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak olarak koruyan düzenlemeyi geri çekmesini protesto etti. Eylemi, 2017 yılında Donald Trump'ın göreve başlamasından birkaç gün sonra binlerce kadını sokaklara döken Kadın Yürüyüşü örgütledi. Kadın Yürüyüşü'nün, Roe v. Wade kararının iptali üzerine bu mevsimin "Öfke yazı" olması çağrısıyla Beyaz Saray önünde toplanan binlerce kadın, 50 yıldan fazladır anayasal hak olan kürtajın Yüksek Mahkeme kararıyla anayasal hak olmaktan çıkarılmasını protesto etti.

KÜRTAJ YASAĞI KALDIRILSIN
Kürtaj yasağının bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulunan kadınlar, ABD Başkanı Joe Biden'ın Federal Hükümeti kürtaj prosedürleri için ek fon ayırmasına izin verecek ulusal bir acil durum ilan etmesini, kürtaj hapına erişimi arttıran federal rehberlik ve federal arazilerin kürtaj hizmeti sağlayacak tesislere ayrılmasını istedi.

OTURMA EYLEMİ
Dün sabah saatlerinde Franklin Meydanı'nda toplanan kadınlar, çevre yolların polis tarafından kapatılmış olmasına rağmen Beyaz Saray'ın hemen dışındaki Lafayette Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Eyleme yeşil giysilerle katılan kadınlar, Beyaz Saray önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

'AMAÇ ÖRGÜTLÜ MÜCADELE'
Eylemin amaçlarına dair konuşan Kadın Yürüyüşü sözcüsü, "Bu eylemin amacı çok sayıda katılımcı değil, tutuklanmayı göze alabilecek az sayıda insanın talebimizi iletmek için örgütlü bir çalışma içinde olmasını sağlamak" diye belirtti. Eylem sonunda Senato kompleksinin içinde ofislerin olduğu binanın karşısına bir vinç yardımıyla "Biden kürtaj hakkını koru" pankartı asıldı.