13 Mayıs 2024 Pazartesi

ABD ve Birleşik Krallık Yemen'e saldırdı

ABD ve Birleşik Krallık, Husilerin Kızıldeniz'de İsrail ticaret gemilerini engellemesini gerekçe göstererek Yemen'e saldırdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Krallık, Yemen'deki Husilerin İsrail'in Filistin'e dönük soykırımı nedeniyle Kızıldeniz'de İsrail'le ilişkili ticari gemilere dönük eylemlerinin ardından Yemen'e saldırdı.

Yemen'de 12 noktaya savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle saldırı düzenlendi. Saldırılar, uçak, gemi ve denizaltılarla yapıldı. Yemen'in batısındaki Saada ve El Hudeyde'nin bombardımana maruz bırakıldığı öğrenildi.

Husiler saldırılar üzerine açıklama yaparak Yemen'e karşı hiçbir saldırının cevapsız kalmayacağını, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu.

BIDEN: TOLERE ETMEYECEĞİZ
ABD Başkanı  Joe Biden, Yemen'e dönük saldırılara ilişkin açıklama yaparak "Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri Birleşik Krallık ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi" ifadesini kullandı.

Saldırıların, Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu öne süren Biden, "Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır" dedi.

SUNAK: GEREKLİ VE ORANTILI EYLEMDE BULUNDUK
Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Kızıldeniz'deki Husileri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere "hedefli saldırılar" düzenlediğini iddia eden Sunak, son aylarda Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemiciliğe karşı bir dizi "tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırı" gerçekleştirerek Birleşik Krallık ve diğer uluslararası gemileri tehdit ettiğini, ticaret rotasında büyük aksamalara yol açtığını kaydetti.

Bunun "kabul edilemez" olduğunu öne süren Sunak, "Birleşik Krallık her zaman seyrüsefer özgürlüğünü ve ticaretin serbest akışını savunacaktır. Bu nedenle, Husi askeri kabiliyetlerini zayıflatmak ve küresel deniz taşımacılığını korumak amacıyla ABD ile birlikte Hollanda, Kanada ve Bahreyn'in operasyonel olmayan desteğiyle, bu saldırılarla bağlantılı hedeflere karşı meşru müdafaa kapsamında sınırlı, gerekli ve orantılı eylemde bulunduk" dedi.

GEMİ TRAFİĞİ YÜZDE 20 AZALMIŞTI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerinin acilen sonlandırılması istenilen karar tasarısı kabul edilmişti. Karar tasarısı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 11 "evet" ve 4 "çekimser" oyla onaylanmıştı.

Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik eylemlerine karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmişti. 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Son dönemde artan eylemler nedeniyle Kızıldeniz'deki gemi trafiği aralık ayında yüzde 20 azaldı.