19 Mayıs 2024 Pazar

ABD Filistinlilere 200 milyon dolar yardımı iptal etti

ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlilere yardımın kesileceği tehdidi hayata geçirildi. 200 milyon dolarlık yardım iptal edildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Filistinlilere yapılan maddi yardımın iptal edilmesine karar verdi. 200 milyon dolarlık yardım, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelikti.
 
Trump son uyarısını yılın başında Davos forumunda yapmıştı. ABD Başkanı, Filistinlileri İsrail ile müzakere etmek istememekle suçlamıştı.
 
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ardından Filistinliler Trump'ın "barış çabalarını" boykot etmişti.
 
ABD yönetimi 200 milyon dolarlık yardımın kesilmesine, Gazze Şeridi'nin Hamas tarafından yönetilmesini gerekçe olarak gösterdi. İsrail ve ABD, Hamas'ı "terörist örgüt" olarak görüyor.
 
Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi Hanan Aşravi, Trump yönetiminin ekonomik yardımı siyasi bir şantaj aracı olarak kullandığı tepkisinde bulundu. Aşravi, "Filistin halkı ve yöneticileri sindirilmeye izin vermeyecek ve baskı önünde eğilmeyecek" dedi.
 
Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ABD'deki genel delegasyon başkanı, büyükelçi Husam Zamlot yaptığı yazılı açıklamada "İnsani destek ve kalkınmaya yardımla siyasi şantaj yapmak işlemeyecek" dedi.