20 Mayıs 2024 Pazartesi

Abbasağa Parkı'nda Yeryüzü Sofrası kuruldu

7 yıldır bir gelenek halini alan 'Yeryüzü Sofrası' Beşiktaş'ta bulunan Abbasağa Parkı'nda kuruldu.
7 yıldır bir gelenek halini alan "Yeryüzü Sofrası" Beşiktaş'ta bulunan Abbasağa Parkı'nda kuruldu. İftar sofrasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen,  İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yeryüzü Sofrası'na katılanlar yanlarına getirdikleri yemekleri birbiriyle paylaşarak iftarlarını açtılar.
 
'İNSANLARIN İNANAK İSTEDİĞİ TÜM DEĞERLERİ ÇÜRÜTTÜLER'
 
İftar açıldıktan sonra söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, "Havuz medyası ekranlardaki şarlatanların insanların beyinlerini uyuşturan yalan ve sahteliklerle zihinlerinin nasıl dolandırıldığını hepimiz biliyoruz. Hoca geçinenlerin anlattıkları hikâyelerle ciklet edebiyatları ile bizim ülkemizin insanlarının zihinlerini bulandırdılar. Nasıl ki ülkemizde insanlığı çürütmeye çalıştılarsa inançları da çürüttüler. Özellikle inananlar camiasında bulunanlar bunun çok daha farkındalar. İnsanların tutunmak istedikleri tüm değerleri çürüttüler. Tükürük ciklet edebiyatıyla insanların zihnini meşgul ediyorlar. Çünkü saklamak istedikleri gerçekler var. O gerçekler kitapta toplumsal bir ibadet olarak çok sıkça vurgulanan insanca yaşamak insanca yaşamanın vazgeçilmez temel dinamiklerinden olan adaleti insana yasak kılıyorlar. Adalet anlaşılmasın, özgürlük, eşitlik ve emeğin ne olduğu anlaşılmasın diye bizlere tükürük edebiyatı yapıyorlar" diye konuştu.
 
'YERYÜZÜ SOFRASI BİR PROTESTODUR'
 
Ardından konuşan İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Yeryüzü Sofrasının Gezi ile birlikte oluştuğunu söyledi. Yeryüzü Sofrasının özünde bir protesto olduğunu belirten Eliaçık, "Bunca yıldır devam eden ve halkımız tarafında da benimsenen bu sofraya ihtiyaç vardır. Yeryüzü Sofraları Ramazan ayında pahalı iftarların insanların canını sıkmasında doğmuştur. Bu sofra ilk başta peynir, zeytin, hurma ve simitle başlamıştır. Bu yıl Yeryüzü Sofrasının 7. yılı oluyor. Ramazan ayı devam ettiği sürece bu iftar sofrası da devam edecektir. Yeryüzü Sofrası bayraksız filamanız, statüsüz, sponsorsuz, devam ediyor. Eğer bu sofranın bayrağı, flaması, sponsoru olsaydı bu sofra şuan olmazdı. Bu aslında devletin nasıl olması gerektiğini de gösteriyor" ifadelerini kullandı.
 
'İSLAM SOL SOSYALİST BİR DİNDİR'
 
Son olarak konuşan HDP Milletvekili Ayhan Bilgen, "Sudan'da 1980'de idam edilen Mahmut Muhammed Taha'nın Kuran'ı Kerim'i yorumlayışını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Kuranda iki mesaj var. Biri eşitlik, diğeri özgürlüktür. Kurandaki eşitlik sözünün modern karşılığı sosyalizmdir. Yine Kuran'daki özürlük kelimesinin modern literatürdeki karşılığı demokrasidir. İslam özgürlükçü demokratik sol sosyalist bir dindir. Tabi illaki bu kavramlarla kendinizi tanımlamak zorunda değilsiniz. Asıl olan bu kavramlara yüklediğiniz anlamdır. Bugün içinde bulunduğumuz dünya direksiyonu sağa çektiği için, otoriterlik, popülizm, kişisel çıkar ve kurtuluş reçeteleri toplumsallığın önüne geçtiği için galiba bizimde direksiyonu biraz sola kırmamız gerekiyor ki anca dengeyi tutturabilelim ve doğru bir istikamette gidebilelim. Ramazan ayı birazda muhasebe yapma ayıdır. Özeleştiri yapıp neyi söylememiz gerektiği halde söylemediğimize dair bir muhasebe yapmamız gereken bir aydır" şeklinde konuştu.
 
Söyleşinin ardından halaylar çekilerek etkinlik sonlandırıldı.