27 Temmuz 2024 Cumartesi

33'leri anmak istediği için işkence gören sosyalistlere dava

Kasım ayında Türkiye'nin Rojava'ya saldırısı gerekçe gösterilerek Suruç oturumunun yasaklanması kararını tanımayan sosyalistlere polis saldırmış, bizzat Hanifi Zengin'in talimatı ve onun da katılımıyla sosyalistlere polis ablukasında ve gözaltı aracında işkence yapılmıştı. Uzun süre gerçekleşen işkencede sosyalistler bayılmış, kaburgaları kırılmış, kulak zarı zedelenmişti. İşkenceye ilişkin suç duyurusu yanıtsız kalırken, sosyalistler hakkında dava açıldı.

Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusun anmak istediği için işkenceyle gözaltın alınan sosyalistler 5 Aralık'ta ilk kez hakim karşısına çıkacak.

20 Kasım 2022'de işgalci Türk devletinin Rojava ve Başur Kürdistan'a yönelik saldırıların protesto edileceği iddia edilerek her ayın 20'sinde düzenlenen Suruç oturumu Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Kararı tanımayan Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen 33'lerin yoldaşlarına işkence ve tacizleriyle bilinen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin'in talimatıyla polis saldırdı, 11 sosyalist dakikalarca kurulan abluka içinde işkence gördü.

ZENGİN, BERFİN POLAT'A BİZZAT İŞKENCE UYGULADI
"Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganıyla işkenceli gözaltına yanıt veren sosyalistler, saatlerce ters kelepçe işkencesinde bekletildi, sağlık kontrolüne kelepçeli götürüldü, sosyalistlerin bileklerinde yaralar ve kanamalar oluştu. Öte yandan Hanifi Zengin, bir önceki Suruç anmasına polis saldırısında kolu kırılan Berfin Polat'a gözaltı aracında bizzat işkence uyguladı, Polat'ın saçlarından çekerek kafasını defalarca otobüs camına vurdu.

SURUÇ TANIĞI ÖZDEMİR İŞKENCE NEDENİYLE ARAÇTA BAYILDI
Suruç tanığı Ümmühan Özdemir ise gördüğü işkence nedeniyle gözaltı aracında bayıldı. Gözaltındakilerin Özdemir'e yardım etmesi de polis tarafından engellendi. Özdemir, beline aldığı darbelerden dolayı bir süre kanaması oldu. Özdemir'in bilekleri kelepçenin aşırı sıkılmasından dolayı yara dolu.

EKİN SAYGILI'NIN KULAK ZARI ZEDELENDİ
Ekin Saygılı'nın ise kulak zarı zedelenirken, bir kaburgası kırıldı. Ebrar Uz, ters kelepçeli haldeyken hastaneye girişinde düşürülerek bir süre yerde bekletildi.

İŞKENCECİLER DEĞİL İŞKENCE GÖREN SOSYALİSTLER YARGILANIYOR
Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarının işkenceye ilişkin yaptıkları suç duyurusu karşılıksız  kalırken, işkenceyle gözaltına alınan 11 sosyalist hakkında dava açıldı. Sosyalistler Berkan Deveci, Ebrar Uz, Emrah Topaloğlu, Ümmühan Aydın, Züleyha Müldür, Eylül Cemre Demirel, Okan Danacı, Selvinaz Göçmez, Adnan Özcan, Berfin Polat, Tanya Kara 5 Aralık 2023 günü İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıkacak.