3 Mayıs 2024 Cuma

30 yıldır yeraltındaki RAF militanı Klette tutuklandı

30 yıldır yeraltında olan RAF militanı Daniela Klette Alman polisi tarafından düzenlenen operasyonla Berlin'de bulunup tutuklandı. Alman koalisyon hükümeti, 2023'ün başından itibaren RAF militanları Klette, Ernst-Volker Staub ve Burkhard Garweg'e dönük aramasını derinleştirmiş ve devrimcileri hedefleştirmişti.

30 yıldır yeraltında olan Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) militanı Daniela Klette, Alman polisi tarafından Almanya'nın başkenti Berlin'de bir apartman dairesinde bulundu ve helikopterle Bremen'e uçurularak burada çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Klette'nin kaldığı apartman dairesinde mühimmat da bulundu.

Klette'nin tutuklanmasına giden operasyonda yer alan Aşağı Saksonya eyaleti Polis Dairesi Başkanı Friedo de Vries, Klette'ye dair ihbarın 2023 yılının Kasım ayında alındığını açıkladı. Klette'nin kimliği alınan parmak iziyle doğrulandı.

RAF'ın "üçüncü jenerasyonundan" olan Klette ve diğer RAF militanları, 1991'de Almanya'nın Boom kentinde yer alan ABD elçiliğine silahlı saldırıda bulunmuş, Klette'nin DNA'sı olay yerinde tespit edilmişti. O zamandan beri aktif olarak aranan Klette, örgütün gerçekleştirdiği çok sayıda kamulaştırma eylemi ve çeşitli silahlı eylemlerle suçlanıyor. Klette'nin ayrıca, 1993 yılında Weiserstadt Hapishanesi'ne dönük bombalı eylemi gerçekleştiren grup arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Klette, diğer RAF militanları Ernst-Volker Staub ve Burkhard Garweg'le birlikte on yıllardır Alman polisinden kaçarak yeraltında yaşamını sürdürmesiyle tanınıyordu.

Operasyon, SPD, Yeşiller ve FPD'nin koalisyon hükümeti tarafından 2023 yılında derinleştirilen bir sürek avının ardından gerçekleşti. Almanya boyunca dört bir yana RAF militanlarının fotoğrafları ve isimlerinin bulunduğu billboardlar yerleştirilerek RAF militanları hedefleştirilmiş, yıl boyunca Klette, Staub ve Garweg'in aile ve yakınlarının evlerine baskın düzenlenerek üç RAF militanının nerede olduğu hakkında ipucu edinilmeye çalışılmıştı.

1975'ten beri devrimci mücadele içerisinde yer alan Daniela Klette, ilk olarak Almanya'daki NATO karşıtı harekette yer almış ve ardından RAF'a katılmıştı. RAF, özellikle 70 ve 80'li yıllarda "emperyalist, kapitalist ve devletle ilişkili hedeflere" düzenlediği silahlı eylemlerle biliniyordu.