19 Mayıs 2024 Pazar

151. Tahir Elçi eylemi gerçekleştirildi

Diyarbakır Adliyesi önünde gerçekleştirilen Tahir Elçi eyleminde konuşan Diyarbakır Baro Yönetim Kurulu üyesi Av. Habibe Danışman Deyar, "Yüzümüzün, bedenimizin, hukuki bilgi ve birikimimizin adalet ve barış kavramlarına dönük olduğunu; insani, demokratik ve meşru taleplerini dile getiren her bireyin/kadının talepleri taleplerimizdir" dedi.
Diyarbakır Barosu, katledilen başkanları Tahir Elçi dosyasında adalet talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde her cuma olduğu gibi oturma eylemi yaptı.
 
"Seni unutmayacağız" pankartının açıldığı 151. hafta eyleminde basın açıklamasını Diyarbakır Baro Yönetim Kurulu üyesi Av. Habibe Danışman Deyar okudu.
 
Tahir Elçi'nin katledilişinin 3. yılında olduklarını ifade eden Deyar, "Soruşturma dosyasında 'faillerin tespiti adına etkin bir yol izlenmediğini' dile getirdi.
 
25 Kasım'a ilişkin konuşan Deyar, "Kadınlar, günümüz dünyasında ve özelde ülkemizde halen baskı, sömürü ve ayrımcılığa maruz kaldıkları için bu şiddet yöntemlerine karşı mücadeleye devam etmektedirler. Kadın Hakları ile ilgili Uluslararası standartlar getiren CEDAW ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasında halen hukuk alanında ciddi problemlerle karşı karşıyayız" dedi.
 
Deyar, "Biz kadın hukukçular olarak 'Kadına yönelik şiddetin; toplumsal şekillenmenin bir sonucu olduğu bilinciyle 'Haklı şiddet yoktur' diyoruz. Şiddeti onaylayan, meşrulaştıran zihniyet değişmedikçe kadına yönelik şiddet bitmeyecektir. Şiddetin bir bölümüne karşı mücadele edip diğer bir bölümüne onay vermek demek 'şiddetten yana olmak' demektir. Bir bireyin, topluluğun doğuştan sahip olduğu hakları kullanmasını engellemek ve bu amaçla şiddet uygulamak da bu hakları şiddet içeren yollarla elde etmeye çalışmak da şiddetin ta kendisidir. Şiddetsiz bir geleceğin yolu ancak şiddetsiz politikaları geliştirmekle mümkündür" diye belirtti. 
 
Deyar konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
"Topluma, bireye ve kadına karşı şiddetin tamamıyla ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların ortaya konulması mücadelemizi Diyarbakır Barosu kadın avukatları olarak kararlıkla sürdüreceğimizi; yüzümüzün, bedenimizin, hukuki bilgi ve birikimimizin adalet ve barış kavramlarına dönük olduğunu; insani, demokratik ve meşru taleplerini dile getiren her bireyin/kadının taleplerinin taleplerimiz olduğunu kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."
 
Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.