28 Mart 2024 Perşembe

15 Ağustos Kuzey ve Doğu Suriye'de kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde on binlerce kişi, 38. yılında 15 Ağustos atılımını kutladı. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Dirbêsiyê, Kobanê, Qamişlo, Til Temir, Dêrik, Til Berak, Efrîn, Tirbespiyê, Til Koçer ve Çilaxa kentlerinde kutlama etkinlikleri yapıldı.

Hesekê'de yüzlerce kişi, Nasre Mahallesi'ndeki Süryani Şehitler Meydanı'nda 15 Ağustos'u kutladı. Etkinliğe, Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar ile askeri güç katıldı.Kutlamada söz alan PYD Eş Başkanlık Komitesi Üyesi Mistefa Ehmed, tüm halkların 15 Ağustos'unu kutladı.

Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri meşalelerle yürüyüş yaparak kutlama alanına geldi. Kutlama sinevizyon gösterimi, Kültür ve Sanat Merkezine bağlı Tolhildan Grubunun şarkıları ve Ferhad Merdê'nin şiirleri ile devam etti. Etkinlik halaylarla son buldu.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Dirbêsiyê Meclisi Eş Başkanı Rustem Bekir, 15 Ağustos atılımının 38. yılını kutlayarak, herkesi Şehit Egid'in yolunda mücadeleyi büyütmeye çağırdı. Bekir, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ağır bedeller ödediğini ifade etti.

Genç Kadınlar Birliği Üyesi Diyana Ebdullah da konuşma yaparak "Şehit Egid'den şehit Avesta Xabûr ve Arîn Mirxan'a kadar Türk işgaline karşı direnişimiz hiçbir zaman durmadı. Şehitlerimizin amacına ulaşana kadar da durmayacaktır" dedi.

Etkinlik halaylarla devam etti.

KOBANÊ
Şehit Egîd Meydanı'nda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri katıldı. Kutlamada konuşan Fırat Bölgesi Gençlik ve Spor Meclisi Eş Başkanı Xunav Xelil, "19 Temmuz devrimi, 15 Ağustos Atılımının ürünüdür. Bugün işgalci Türk devleti devrimimizi yenmeye ve halkı katletmeye çalışıyor. Ama halkımız onun planlarına direnerek karşılık verdi. Bu halkın gençleri, Kürdistan dağlarında işgale karşı büyük bir direniş sergiledi ve onu yendi" şeklinde konuştu.

Kutlamada, Botan ve Gulav müzik grupları sahne aldı, halaylar çekildi.

QAMİŞLO
Heysem Kiço Stadı'nda gerçekleştirilen kutlamaya Özerk Yönetime bağlı birçok örgüt katıldı. Kutlama da Demokratik Birlik Partisi adına konuşan Sabir Mihammed Rojava halkı ve tüm Ortadoğu halkı için 15 Ağustos'un yeni bir gün olduğunu belirterek, "Bu gün özgürlük, eşitlik, barış, insanlığın değerini koruma günüdür" dedi.

Genç Kadınlar Birliği üyesi Rîm Dede, "İşgalci Türk devletinin özellikle kadınlara yönelik saldırıları artıyor. Ama kadınların öncülerinin Sakine ve Fidan, Egid ve Mazlum olduğunu çok iyi bilsinler, kadınlar işgali asla kabul etmeyecek ve teslim olmayacaklardır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından halaylar çekildi.

TIL TEMIR
Kutlamada Özerk Yönetim adına konuşan Mihemed Seid Şêxmus, "15 Ağustos adımı Kürt halkı ve Ortadoğu için önemli bir tarihtir. Kürt halkının tarihinde bir dönüm noktasıdır. Kürt halkı 15 Ağustos'tan önce neredeydi ve şimdi nerededir? Buna bakarsak adımın önemini anlarız" dedi.

Kutlama, müzik gruplarının sahne almasıyla sona erdi.

EFRİN/ŞÊRAWA
Efrîn Kantonu'nun Şêrawa ilçesinde 15 Ağustos atılımı coşkuyla kutlandı. İlçe'de bulunan Veger Kampı'nda düzenlenen kutlamada bir çok müzik grubu yer aldı. Etkinlikte konuşan İlçe Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Henif Seydo, halkların 15 Ağustos dirilişini kutlayarak, "umutlarımız gerçekleşene kadar şehitlerin yolunda mücadele ve direnişe devam edeceğiz" dedi.

DÊRIK
Dicle parkında binlerce kişi kutlama gerçekleştirdi. PYD Genel Meclisi Üyesi Perwin Yusif, konuşma yaparak herkesin 15 Ağustos'unu kutladı. Konuşmaların ardından sanatçı Baran Dilbihar ve Dicle Kültür Sanat Merkezi Elefterya Topluluğu şarkılar seslendirdi. Kutlama halaylarla sona erdi.

TIL BERAK
Qamişlo kantonunun Til Berak ilçesinde Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen kutlamada Şehit Aileleri Meclisi adına Weed Ilewî konuşma yaparak, mazlum halklar arasında direniş ve sevgi ruhunu yeniden canlandıran 15 Ağustos Atılımının yıl dönümünü kutladı. Etkinlik şiir ve şarkı dinletisi ile devam etti.

TIRBESPIYÊ
Azadi Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte müzik grupları ve sanatçılar yer aldı. Konuşma yapan Kongra Star üyesi Büşra Xelil, kadın devrimi olarak bilinen 19 Temmuz Devrimi'nin 15 Ağustos
Devrimi'nin devamı olduğunu belirtti.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Nuredin Şakir, Türk devletinin Suriye topraklarına yönelik saldırıları durana, işgal bölgelerinden çekilene kadar şehitlerin izinden mücadele edeceklerini kaydetti.

TİL KOÇER
Devrimci Gençlik Hareketi aynı kapsamda Til Koçer de voleybol turnuvası ve koşu maratonu
düzenledi. Spor müsabakalarının ardından kutlama düzenlendi.

ÇILAXA
Roj Salonu'nda kutlama düzenlendi. PYD Yürütme Kurulu Üyesi Sirur El Şeti konuşma yaparak, 15 Ağustos vesilesiyle dünya halklarını tebrik ederek, şehitlerin fedakarlıkları sayesinde bölge halkının büyük bir başarıya imza attığına dikkat çekti.