20 Mayıs 2024 Pazartesi

11 işçinin öldüğü AVM inşaatı davası ertelendi

Marmara Park AVM inşaatında çalışan 11 işçinin kuralsızlık ve ihmaller nedeniyle çıkan yangında hayatını kaybettiği iş cinayetinin davasına dün devam edildi. Esenyurt'ta bulunan alışveriş merkezi inşaatında 11 Mart 2012 tarihinde meydana gelen yangın sonucunda ölen 11 işçinin davasına dün devam edildi. Duruşma öncesinde Bakırköy Adliyesi önünde toplanan işçi aileleri, “Bizler bu cinayette kardeşlerini, evlatlarını, babalarını, canlarını yitirmiş aileler olarak her yıl dönümünde bu yangın yerinde kaybettiklerimizi anarak, mahkemelerde duruşmaları takip ederek Esenyurt’u unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı sorumlulara, yetkililere ve kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Amacımız, kaybettiklerimiz ve biz geride kalanlar için adalet. Tüm sorumlular yargılanan kadar da adalet aramaya, davalarımızı takip etmeye devam edeceğiz. Bu mücadelede bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
 
Davanın ikinci duruşmasında mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu, dosyanın Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğu bildirildi. Mahkeme, savcılığa soruşturmanın akıbetini sormak için yazı yazılmasına karar vererek davayı 18 Ekim’e erteledi. Duruşmada söz alan müşteki avukatları, kamu kurumlarının da olayda sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti.
 
2015'te sonuçlanan dava ailelerin itirazı sonucu Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden başlamıştı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme, Kayı İnşaat-Miratek’in A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nuri Şener Tığlu ile Marmara Park ve Ece Gayrimenkul firmaları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya karar vermişti.
 
Abdurrahman Demir, Ahmet Ahal, Ahmet Keskin, Barış Kıyak, Bayram Ege Pehlivan, Çetin Çoşgun, Fatih Acun, Hakim Alican, İsa Topal, Sevdin Özen, Seyfettin Topal adlı işçilerin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde dava süreci hukuksuzluklara sahne oldu. 2015’te sonuçlanan davada ECE Gayrimenkul, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Miratek ve kamu idareleri kusursuz bulundu. Ailelerin itirazı sonucu Yargıtay 12. Ceza Dairesi kararı bozarak Kayı İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri ile Miratek yönetiminin de yargılanmasını istedi. Yeniden başlayan davada son olarak ailelerin talebi doğrultusunda Ece Gayrimenkul ve Marmara Park AVM yetkililerinin hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.