28 Nisan 2024 Pazar

10 yılda 671 çocuk iş cinayetlerinde katledildi

MESEM'ler eliyle patronlara ucuz çocuk emeği sunulurken, son dönemlerde çok sayıda çocuk işçi cinayeti yaşandı. İSİG Meclisi, 10 yıl içinde 671 çocuğun iş cinayetlerinde katledildiğini duyurdu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında staj adı altında emeği sömürülen çocuk işçilerin iş cinayetlerinde katledildiğine dikkat çekti. Son haftalarda MESEM kapsamında staj gördüğü işyerlerinde çok sayıda çocuğun yaşamını yitirmesinin ardından rapor hazırlayan İSİG Meclisi, hazırladığı raporu MESEM'de eğitim alırken katledilen çocuklar Arda Tonbul ve Erol Can Yavuz şahsında bütün çalıştırılan çocuklara adadı.

2013'ten bu yana geçen 10 yılda en az 671 çocuğun iş cinayetlerinde katledildiğine dikkat çekilen raporda, en fazla çocuk işçi cinayetinin Urfa'da yaşandığına işaret edildi. Urfa'da 49 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, iş cinayetlerinde katledilen çocuklardan 573'ünün erkek, 98'inin kız olduğu bilgisine yer verildi.

Raporda, çocuk işçilerin yüzde 28'inin trafik-servis kazalarında, yüzde 17'sinin boğulma-zehirlenme, yüzde 14'ünün ise ezilme-göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İş kollarına göre ölümlere ilişkin bilgilerinde yer aldığı raporda, 380 çocuğun tarım/orman, 71 çocuğun inşaat/yol, 46 çocuğun metal, 45 çocuğun konaklama, 23 çocuğun ise gıda iş kolunda çalışırken yaşamını yitirdi belirtildi.

İŞ CİNAYETLERİNDE KATLEDİLEN ÇOCUKLARIN 79'U MÜLTECİ/GÖÇMEN
Raporda, ayrıca iş cinayetinde yaşamını yitiren 79 çocuğun mülteci/göçmen olduğu aktarıldı.